AFP or licensors

Vluchtelingencrisis Venezuela zet buurlanden onder druk

Brazilië stuurt extra troepen naar de grens met Venezuela, na verschillende incidenten tussen plaatselijke inwoners en vluchtelingen uit Venezuela. Er zijn al meer dan 2 miljoen mensen gevlucht voor de economische crisis en het beleid van president Maduro. Ook andere buurlanden komen steeds meer onder druk te staan van die vluchtelingenstroom.

Peru heeft in 2 noordelijke provincies die grenzen aan Ecuador de noodtoestand afgekondigd omdat de volksgezondheid in gevaar komt door Venezolanen die vanuit Ecuador naar Peru vluchten. De overheid vreest voor epidemieën van mazelen en malaria.  

En in Brazilië stuurt president Temer het leger naar de grens om de orde de handhaven en de veiligheid van de vluchtelingen te garanderen. Afgelopen weekend hadden Brazilianen Venezolaanse vluchtelingen aangevallen. Zij keerden toen terug naar hun land maar omdat de situatie daar onhoudbaar is, keren ze nu toch terug naar Brazilië.

Ook andere landen in de regio staan onder druk. Vooral in Colombia kwamen de voorbije weken enorme aantallen vluchtelingen aan. En steeds meer Venezolanen trekken door naar Ecuador, Chili en Peru.

Sinds dit weekend laat Ecuador alleen nog maar vluchtelingen toe die een paspoort hebben. Maar weinig Venezolanen hebben er een omdat de overheid er nog maar amper uitreikt. Dat komt door een gebrek aan papier maar mogelijk ook omdat de regering Maduro het moeilijker wil maken om Venezuela te verlaten. Toch zijn volgens de Verenigde Naties al 2,3 miljoen mensen gevlucht sinds 2014.

De VN spreekt van de grootste vluchtelingencrisis in Zuid-Amerika, een crisis die vergelijkbaar is met de Europese vluchtelingencrisis in de Middellandse zee. Verschillende migratie-experts uit Peru, Brazilië en Colombia zaten gisteren samen om uit te werken. Ze willen onder meer informatie over migranten uitwisselen in een databank. Volgende week buigen ook de betrokken ministers van buitenlandse zaken zich over de kwestie.

Meest gelezen