Werkgroep eist opnieuw bescherming van de "Peperbus" in Gent

De werkgroep "Red de Peperbus" uit Gent neemt het niet dat er nog altijd geen maatregelen zijn genomen om voorbijgangers te beschermen tegen het mogelijke instorten van het monumentje. De kleine monumentale wachttoren staat aan de Isabellakaai op de oever van de Schelde.

De Peperbus dankt zijn bijnaam aan zijn typische vorm en is sinds 1987 een beschermd monument. Het is vandaag net twee jaar geleden dat de werkgroep vroeg aan het stadsbestuur van Gent de plaats te beveiligen. Evert Vandenberghe van Red de Peperbus vreest immers voor ongelukken. "Er zijn geen stutwerken gebeurd, er staan geen waarschuwingsborden, er is geen veiligheidsperimeter. Nochtans staat de toren op een plaats weer heel veel fietsers passeren. De situatie is er gewoon levensgevaarlijk".

Jarenlang was er discussie over wie er eigenaar is van het monument: de Vlaamse overheid, Waterwegen en Zeekanaal of de stad Gent. En wie dus de kosten voor de restauratie op zich moet nemen. Uiteindelijk nam de stad Gent het in bezit. Bedoeling is het torentje steen per steen af te breken en daarna herop te bouwen. Er is daarvoor voorzien in 200.000 euro. De werkgroep heeft nu een mail gestuurd naar het stadsbestuur van Gent om hen in gebreke te stellen.

kasto80

Meest gelezen