Videospeler inladen...

Duitse stad Wiesbaden laat Erdogan-standbeeld afbreken

De Duitse stad Wiesbaden heeft beslist om het gouden standbeeld van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, dat deel uitmaakte van een kunstenfestival, te laten afbreken. De veiligheid kon niet langer gegarandeerd worden, zegt de stad via Twitter.

Op Twitter zijn beelden te zien hoe het standbeeld met behulp van een brandweerkraan neergehaald wordt. De politie zegt dat het opruimen van het vier meter hoge standbeeld zonder incidenten verlopen is.

Gisteravond kwam het tot heftige woordenwisselingen tussen aanhangers en tegenstanders van de Turkse president aan de voet van het beeld. Een politiewoordvoerder sprak van een "licht agressieve stemming", maar dat er geen fysiek geweld was. De Wiesbadener Kurier daarentegen citeerde een afdelingschef van de ordediensten, Oliver Franz, die zei dat er schermutselingen waren ontstaan. "Er zijn ook steekwapens waargenomen."

De kunstinstallatie op de biënnale van Wiesbaden leidde tot heel wat ophef. Ook het stadsbestuur reageerde verrast. In de aanloop naar biennale gaf ze de goedkeuring voor een "op een mens gelijkend standbeeld", communiceert de stad dinsdag. Maar het was niet duidelijk "dat het om een Erdogan-standbeeld zou gaan".

Statement voor vrije meningsuiting

De intendant van het staatstheater van Wiesbaden, Uwe Eric Laufenberg, verdedigt de installatie als een statement voor de vrije meningsuiting. "Het standbeeld zal zeker en vast tot discussie leiden. En het zal de verschillende meningen over een dergelijk standbeeld zichtbaar maken. Kunst maakt zichtbaar wat is. We moeten hetgeen is zichtbaar maken. Vervolgens moeten we daarmee omgaan", zei hij aan de Wiesbadener Kurier.

Ingrijpen wou de stad niet, ondanks het protest. Tenminste zolang de kunstinstallatie geen gevaar voor de openbare veiligheid en orde betekende. Het stadsbestuur beriep zich op de in de grondwet verankerde vrijheid van kunst, verklaarden de verantwoordelijken. Het was ook duidelijk dat de biënnale provoceerde en met haar acties stof tot discussie wou leveren.

Talrijke nieuwsgierigen en voorbijgangers merkten het kunstwerk op dat op een centraal plein in de stad staat. "We hebben een reeks geïrriteerde burgers die bij ons komen klagen. Voor velen is niet duidelijk dat het deel is van de biënnale", zei een woordvoerder van de stad.

Het kunstenfestival loopt nog tot zondag. Thema van dit jaar is 'Bad news'.

Herbekijk: de meningen over een Erdogan-standbeeld in Duitsland waren verdeeld

Videospeler inladen...

Meest gelezen