Een ingang van premetrostation Beurs in Brussel (archieffoto).

Zinnema palmt 3 jaar vernieuwde premetrostation Beurs in

Het open talentenhuis Zinnema is door Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) voorgesteld als curator van de kunstenruimte in het weldra gerenoveerde premetrostation Beurs. 3 jaar lang geeft Zinnema aan Brusselse kunstenaars de kans om hun creativiteit tentoon te stellen in de publieke ruimte.

De renovatie van het premetrostation Beurs verloopt volgens planning en zou eind 2018 afgerond zijn. Eenmaal het zover is, zal er ondergronds een fietsparking met 850 plaatsen zijn, maar ook een gratis toegankelijke kunstenruimte van 500 vierkente meter. Na een oproep en een selectie door een jury werd er gekozen voor Zinnema.

Binnen hun eigen project koos het open talentenhuis ervoor om het curatorschap 3 jaar lang uit handen te geven. 9 kunstenaars worden beurtelings 4 maanden lang curator van de kunstenfoyer. Zinnema behoudt wel een begeleidende rol en de gekozen kunstenaars gaan ook een partnerschap aan met een lokale kunstenorganisatie. Voor het curatorschap krijgt Zinnema 25.000 euro per jaar van het Brussels gewest.

"Wie deze curatoren zijn, geven we nog niet prijs, maar het is zeker dat ze zeer uiteenlopend zijn. Van jong geweld tot woordkunstenaars, beeldende kunstenaars of digitaal talent", vertelt Jan Wallyn, directeur van Zinnema. De kunstenfoyer moet een ontmoetingsplek worden waar mensen spontaan in contact komen met de soms elitaire kunstwereld.

"Je moet de cultuur onverwacht naar hen brengen om hen zo een sprankel van verwondering te bieden, waardoor ze zelf nieuwsgierig worden naar cultuur", stelt minister Smet.

  

Meest gelezen