Videospeler inladen...

Argentijnse peso is in vrije val

De nationale munt van Argentinië, de derde economie van Zuid-Amerika, staat zwaar onder druk. De Argentijnse peso is deze week al 15% aan waarde verloren en de Argentijnse centrale bank heeft de rente nu verhoogd naar liefst 60%. Argentinië heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren gevraagd om een eerder toegezegde lening sneller uit te betalen, maar dat nieuws lijkt de financiële markten niet meteen te kalmeren.

Net als in Turkije woedt er ook in Argentinië een financiële crisis. Midden mei kostte een dollar al 25 pesos, een record. Maar vandaag moet je bijna 40 pesos neertellen voor een dollar. De Argentijnse munt is dit jaar al meer dan 50% van z'n waarde verloren. 

50.000.000.000 dollar

Gisteren heeft de Argentijnse president Mauricio Macri het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om een noodkrediet versneld uit te keren. Het IMF had Argentinië in juni al een lening toegezegd van liefst 50 miljard dollar, het grootste bedrag ooit dat het IMF zal uitkeren. De Argentijnse president heeft dat geld nu dringend nodig om de begroting van volgend jaar veilig te stellen en om een faillissement te voorkomen. 

De president richtte zich gisteren via de televisie tot de natie om het nieuws aan te kondigen en IMF-topvrouw Christine Lagarde herhaalde haar "steun aan de inspanningen van de Argentijnse politici en onze bereidheid om de Argentijnse regering te helpen bij de herziening van haar economische plannen". Maar het mag voorlopig niet baten, de peso blijft wegsmelten.

Zijn toevlucht zoeken bij het IMF is maar de zoveelste poging van president Macri om de koersval van de peso te stoppen. De Argentijnse Nationale Bank verkocht al enorme deviezenreserves, Macri herschikte z'n regering,  liet schulden herstructureren en de basisrente optrekken tot 60%, het hoogste tarief ter wereld. Maar de stormloop op de banken blijft duren, de Argentijnen kiezen massaal dollars voor hun geld.

Liberalisme versus protectionisme

President Macri, miljonair en ex-ondernemer, kwam met een liberale, marktgerichte economie als antwoord op het protectionisme van zijn voorganger Cristina Kirchner, die in 2015 – weliswaar nipt – werd weggestemd en het land achterliet met een hoge inflatie en enorme begrotingstekorten. Macri snoeide in de publieke sector, schafte de exportheffingen af, verhoogde de tarieven van gesubsidieerde diensten zoals het openbaar vervoer en het onderwijs en bespaarde op de pensioenen. Maar cynisch genoeg is het resultaat van die recepten, dat zowel de inflatie als de tekorten op de begroting nóg groter zijn dan toen Macri in 2015 de fakkel overnam van Kirchner.

Volgens Marcelo Trovato, Argentijns beursanalist geïnterviewd door het persagentschap Reuters, "geloven de beurzen de huidige regering niet". Vooral het economische team rond Macri mist geloofwaardigheid, zegt Trovato. "Als de minister van Financiën en de voorzitter van de centrale bank, Luis Caputo, niet snel opstappen, zal het van kwaad naar erger gaan. Het gaat niet zozeer om welke economische maatregelen er precies zijn genomen, dan wel om het feit dat wie de beslissingen neemt, z’n geloofwaardigheid kwijt is."

De beurzen geloven de huidige beleidsmakers niet

Ook de politieke situatie in Argentinië baart de financiële markten grote zorgen. Troyato vreest dat er anarchie op komst is in Argentinië, omdat de huidige regering het vertrouwen kwijt is bij de bevolking, maar ook de vorige regering (de belangrijkste oppositie) is in diskrediet gebracht, ex-presidente Cristina Kirchner is immers verwikkeld in verschillende corruptieschandalen. Volgens Trovato is die politieke malaise "heel gevaarlijk, investeerders voelen dat aan en dat is de reden waarom het kapitaal wegvlucht".

Door het IMF weer binnen te halen, krijgt Macri nu ook de woede van veel Argentijnen over zich heen. Massa’s mensen komen op straat, tégen Macri en tégen het IMF. Hugo Yasky, vakbondsleider op een betoging in Buenos Aires, vatte het in mei zo samen: "De terugkeer van het IMF betekent dat er opnieuw honger zal zijn. Opnieuw besparingen. Opnieuw een beleid dat financiële speculaties aanmoedigt. Opnieuw een land met verwoeste scholen en kinderen die honger lijden. We gaan opnieuw naar de afgrond, zoals we die meegemaakt hebben in 2001, toen de chaos compleet was en er geen steen meer overeind bleef. Dat willen we niet opnieuw meemaken."

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen