Videospeler inladen...

Beelden tonen zwaar geval van geweld tegen politie in Brugge: "Er is nooit een reden om zomaar op de politie te slaan"

Er is een filmpje opgedoken van een zwaar geval van geweld tegen de politie in Brugge. Het voorval dateert van een week geleden. Op de beelden die onze redactie in handen kreeg, is te zien hoe twee agenten enkele rake klappen moeten incasseren. "Er is nooit een reden om zomaar op de politie te slaan", reageert burgemeester Renaat Landuyt (SP.A)

Waar gaat het incident over? Een week geleden houdt de politie in Brugge een auto met twee inzittenden tegen omdat die over een volle witte lijn gereden is. Een van de inzittenden vlucht daarop weg. Aan de andere kant van het station kan hij gevat worden. Op dat ogenblik komt zijn broer opnieuw aangereden met zijn wagen. Zoals te zien is op de beelden stopt de man vlak bij de politie. Hij stapt uit en begint op een van de politieagenten in te slaan.

Kijk verder onder de video.

Videospeler inladen...

Enkele omstaanders en een tweede agent kunnen de man uiteindelijk overmeesteren. De twee worden opgepakt en zullen in snelrecht berecht worden. Minstens één van de twee is goed bekend bij het gerecht. "Dit is onmiskenbaar geweld tegen de politie", zo reageert de Brugse politie op het incident. "Dit is extreem." De twee agenten zijn tot het einde van de maand werkonbekwaam. 

Burgemeester Brugge: "Er is nooit een reden om zomaar op de politie te slaan"

De burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt (SP.A) veroordeelt het geweld ten stelligste. "Wie de beelden gezien heeft, ziet dat dat niet past in de maatschappij. De politie is het laatste gezag op straat. Men moet dat zoveel mogelijk respecteren, ook in moeilijke omstandigheden. Er is nooit een reden om zomaar op de politie te slaan."

"Ik vrees dat dit te maken heeft met de tendens dat gezag minder en minder aanvaard wordt en dat sommige mensen zich steeds méér permitteren." zie interview met Renaat Landuyt hieronder

Videospeler inladen...

Geen alleenstaand voorval

"Dit is een relatief extreem voorval. Maar spijtig genoeg waren er al een twintigtal gevallen van opzettelijke slagen aan de politie in onze stad." In cijfers: dit jaar waren er bij het Brugse korps 19 gevallen van opzettelijke slagen en verwondingen tegen de politie en 43 keer was er ongewapende weerspannigheid. In totaal waren er bij het Brugse korps in 2018 al 198 dagen werkongeschiktheid bij de agenten nét door zulke feiten.

Volgens de nationale cijfers daalt het aantal feiten van politiegeweld (van meer dan duizend in 2011 tot een achthonderdtal in 2017), maar de politievakbonden brengen die cijfers in twijfel. "En als je dan nog het cijfer van 800 neemt, dat zijn er drie per dag. Dat is toch ongelooflijk", reageert Vincent Houssin van politievakbond VSOA.

Extra maatregelen komen er in Brugge voorlopig niet, al hoopt Landuyt wel dat het gerecht een voorbeeld zal stellen. Al in oktober zullen de twee verdachten via snelrecht voor de rechtbank moeten verschijnen.

Vakbond: "Helaas dagelijkse realiteit"

Vincent Houssin van politievakbond VSOA reageert verbolgen: "Helaas is dit dagelijkse realiteit. De job is zeer gevaarlijk, men heeft veel te lang gezegd dat dit inherent is aan de functie. Het is tijd dat men drastische maatregelen neemt."

Houssin herhaalt de boodschap die hij ook al na de schietpartij in Luik gaf (waarbij een agent om het leven kwam).  "Bij geweld op hulpverleners moeten de maximumstraffen gegeven worden."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen