Videospeler inladen...

Van de eerste verkiezingsshow tot de eerste stemtest: dit zijn de strafste beelden uit "Dank dat u bij ons was"

Op Canvas was vanavond de 4e aflevering van "Dank dat u bij ons was" te zien, een programma over de (r)evolutie in de tv-journalistiek van de voorbije 40 jaar. Bekijk hier de strafste fragmenten in hun totaliteit, maar ook de integrale uitzending zelf.

1. De eerste echte verkiezingsshow van de BRT (1974)

Uitgebreide verkiezingsshows zijn vandaag vanzelfsprekend op de dag en de avond van verkiezingen, maar dat was niet altijd zo. Bij de federale verkiezingen van 10 maart 1974 pakt de openbare omroep het voor het eerst groots aan. In een promotiefilmpje belooft de nieuwsdienst de kijker vooraf snelle resultaten en eerste reacties van politici, maar ook show.

Videospeler inladen...

2. "Zwarte zondag" (1991)

Op 24 november 1991 vinden in België federale verkiezingen plaats. Die veroorzaken een ware aardverschuiving in het politieke landschap in Vlaanderen. Bijna alle traditionele partijen verliezen fors, dit ten voordele van ROSSEM en het Vlaams Blok.

Die laatste partij pakt vanuit het niks 12 zetels in de Kamer (+10) en 5 in de Senaat (+4). Voor het Vlaams Blok is het de eerste van een hele reeks verkiezingsoverwinningen die tot eind de jaren 2000 zal duren. Achteraf gaat 24 november 1991 bekendstaan als "Zwarte zondag".

Videospeler inladen...

3. Bracke & Crabbé (2000)

Programma's over verkiezingen zijn lang koel en zakelijk. Voor faits divers of de persoon achter de politicus is geen ruimte. Dat verandert in 2000 met "Bracke en Crabbé", een politiek praatprogramma in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 8 oktober.

Voor het eerst schotelt de openbare omroep de kijker een verkiezingsprogramma voor dat ook de menselijke kant van politici belicht en waarin zelfs spelelementen aan bod komen. Niet iedereen kan deze combinatie smaken.

Videospeler inladen...

4. "Doe de stemtest" (2003)

In 2003 pakt de nieuwsdienst uit met nog een primeur in de aanloop naar de federale verkiezingen van 18 mei: een stemtest waarbij Vlamingen online, via de telefoon of via sms een resem uitgebalanceerde vragen kunnen beantwoorden om zo te weten te komen bij welke partij ze het meeste aanleunen.

Op 20 april kent de test een hoogtepunt met een rechtstreekse uitzending waarin uiteenlopende bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd. Ook de politieke tenoren van het moment tekenen present.

Videospeler inladen...

BEKIJK: De integrale 4e aflevering van "Dank dat u bij ons was"

Videospeler inladen...

Meest gelezen