Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Martine Tanghe in Mexico en Björn Soenens als groentje: dit zijn de strafste beelden uit "Dank dat u bij ons was"

Op Canvas was vanavond de 3e aflevering van "Dank dat u bij ons was" te zien, een programma over de (r)evolutie in de tv-journalistiek van de voorbije 40 jaar. Bekijk hier de strafste fragmenten in hun totaliteit, maar ook de integrale uitzending zelf.

1. Martine Tanghe krijgt klappen (1984)

Verslag ter plaatse uitbrengen is voor een journalist niet zonder gevaar. Zo krijgt Martine Tanghe in 1984 rake klappen van enkele manifestanten wanneer ze in Schaarbeek een reportage over een extreemrechtse betoging draait. Op 10 december 1991 blikt ze daarop terug in "Zeker weten?". "Ik deed daar gewoon mijn werk: kijken, zwijgen en registreren", zegt ze.

"De sfeer tegenover de BRT was erg haatdragend en ik stond daar als vertegenwoordiger van die BRT. De betoging was al ontbonden toen plots een vijftal van die kleppers naar mij kwam, me omgooide en mijn bril kapot trapte. Heel dapper vond ik dat, 5 mannen, heel dapper."

Videospeler inladen...

2. Danny Huwé komt om het leven in Boekarest (1989)

Op kerstavond 1989 heeft Danny Huwé minder geluk: terwijl hij in Boekarest voor VTM verslag uitbrengt van de revolutie tegen dictator Nicolae Ceaușescu, komen hij en zijn ploeg onder vuur te liggen. De journalist wordt geraakt door een kogel en sterft.

Huwé had eerst jaren op de nieuwsdienst van de openbare omroep gewerkt, maar was op dat moment ruim een jaar in dienst van de commerciële omroep. De verslagenheid bij zijn nieuwe en zijn oude collega's is groot.

Videospeler inladen...

3. Een piepjonge Björn Soenens waagt zijn kans in "Sterrenwacht" (1990)

Op 28 juli 1990 maakt Vlaanderen voor het eerst kennis met Björn Soenens, vandaag de VRT-correspondent in de VS. Die dag neemt hij deel aan "Sterrenwacht", een talentenjacht. Hij is dan 22. Zoals elke kandidaat moet hij een gast interviewen en hij kiest voor Johan Persyn. Jurylid Paul Jambers is nadien niet mals met zijn commentaar. "Ik vond de interviewer zo grijs als maar zijn kan", zegt hij. De andere juryleden gooien Soenens wel bloempjes toe.

Videospeler inladen...

4. Martine Tanghe op zoek naar de keerzijde van de Mundial (1986)

Vandaag presenteren vaste ankers "Het Journaal", maar vroeger is dat anders en nemen zo goed als alle journalisten van de nieuwsdienst die taak in een beurtrol voor hun rekening. Daarnaast maken ze reportages en nieuwsitems.

Ook Martine Tanghe gaat zo jarenlang op pad, op zoek naar feiten, duiding en achtergrond. In de aanloop naar de wereldbeker voetbal in Mexico in 1986 trekt ze naar dat land om de keerzijde van die zogenoemde Mundial te belichten. Op 29 mei zoekt ze onder meer straatkinderen op. De voice-over is verloren gegaan in het archief, maar de beelden spreken voor zich.

Videospeler inladen...

In 2003 blikt Tanghe voor "Nieuwsmakers" op die reportagereeks in Mexico terug. "Het is per toeval gebeurd", zegt ze. "Eindredacteur Kris Borms riep me bij zich en zei: "Jij spreekt toch Spaans? Je gaat naar Mexico en je gaat daar reportages voor "Het Journaal" maken aan de vooravond van de Mundial.". Ik was zó blij!"

Videospeler inladen...

BEKIJK: De integrale 3e aflevering van "Dank dat u bij ons was"

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen