Videospeler inladen...

Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle wil uitbreiden "om te overleven"

MDD, het Museum DHondt-Dhaenens voor moderne kunst aan de Leie in Deurle, gaat in beroep tegen de afkeuring van de bouwaanvraag. De saga sleept al zes jaar aan. 

In 1968 opende het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle aan de Leie de deuren in een fraai modernistisch gebouw ontworpen door architect Erik Van Biervliet. Bedoeling was vooreerst om de enorme collectie moderne kunst van het echtpaar Dhondt-Dhaenens een onderdak te geven. Een halve eeuw lang deed het MDD goed werk, het raakte vooral bekend als 1 van de 3 Leie-musea die de jaarlijkse Biënnale van de schilderkunst organiseren. Maar nu is het gebouw uit 1968 te klein, en infrastructureel niet meer helemaal geschikt voor de taak. De uitbreiding kost 6 miljoen, de financiering is zo goed als rond.

Uitbreiden of sterven

Zes jaar geleden al diende het MDD een eerste aanvraag in voor een uitbreiding, door de archiecten Robbrecht-Daem. Drie keer weigerde de gemeente Deurle. Het MDD halveerde de uitbreiding tot nog 450 vierkante meter, en deed allerlei aanpassingen aan de toegankelijkheid van het terrein. In mei keurde de gemeente opnieuw de bouwaanvraag af, na protest van een handvol buurtbewoners, en bezwaren van de brandweer over de bereikbaarheid van het gebouw.  

Directeur Joost Declercq opent de Biënnale van de Schilderkunst
RIK VANNEVEL

Directeur Joost Declercq, sinds 2004 aan het roer van het MDD, gaat bij de provincie in beroep. Die stap zou tot een jaren durende carrousel kunnen leiden, die uiteindelijk bij de Raad van State terechtkomt. Enkele omwonenden vrezen vooral overlast op het vlak van mobiliteit. Maar volgens Joost Declercq zal het aantal bezoekers na de uitbreiding wellicht maar met 10 à 15 per dag stijgen, om tot een jaarlijks totaal van 15.000 te komen.  

We hebben niet de bedoeling om een Beaubourg of Tate te worden, we blijven een klein landelijk museum, maar dan wel een goed draaiend cultuurhuis, zoals Insel Hombroich of Kröller-Müller.  

Directeur Joost Declercq
Plan Robberecht-Daem

Architect Paul Robbrecht van Robbrecht en Daem springt Joost Declercq bij. "De uitbreiding is heel bescheiden, niet veel groter dan de gemiddelde villa in de buurt. De onopvallende naadloos bij het huidige gebouw aansluitende kleinere vleugel is zelfs nauwelijks te zien vanuit de enkele buurhuizen." Off the record krijgen de journalisten na de persconferentie te horen dat het hooguit 3 verstokte tegenstanders van het museum betreft, waarvoor het gemeentebestuur in verkiezingstijd door de knieën gaat.   

Videospeler inladen...

Dit museum was er al voor de villa's van de klagers werden gebouwd. 

Paul Robbrecht
Plan Robberecht-Daem

Het MDD hoort gewoon bij kunstdorp Deurle

Het MDD nam in de loop van de voorbije jaren meer hooi op de vork. Vanaf dit jaar beheert het museum de woning Van Massenhove, een uniek brutalistisch ontwerp van cult-architect Juliaan Lampens. Vlakbij het museum verrees er een Wunderkammer van Hans Op de Beeck, met de bibliotheek van Jan Hoet.   

De collectie van het MDD telt intussen 250 werken, een flink pak daarvan afkomstig uit particuliere collecties, met schilderijen en beelden van de Latemse School, expressionisten, modernisten, brutalisten tot hedendaagse kunstenaars als Tuymans, Borremans en De Keyzer. "Te veel om in de huidige omstandigheden keurig te onsluiten, tonen, bestuderen en restaureren", zegt Joost Declercq. Deurle is van oudsher een kunstdorp. "Het MDD zit echt in het DNA van deze streek. Het zou een toeristisch-culturele troef moeten zijn waar het gemeentebestuur en de hele bevolking achter staan!"

Ook kleinschaligheid heeft een stevig infrastructureel en museaal verantwoord fundament nodig. Daarin investeren loont! 

Manfred Sellink, directeur KMSKA en tentoonstellingmaker

Pas op of we zijn foetsie

Het MDD gaat nu in beroep bij de provincie. Als het verdict njet wordt en blijft, overweegt Joost Declercq om andere oorden op te zoeken. "De Leie is lang", voegt hij er fijntjes aan toe. O ja, tot eind september loopt nog in de 3 musea van de Leiestreek, in Deurle, Machelen en Deinze, de prachtige Biënnale van de Schilderkunst, met als erg toepasselijk thema: het landschap.   

Videospeler inladen...

Het MDD staat sinds enkele decennia internationaal aan de spits van de vernieuwing. Het is een gastvrij artistiek huis, waar de kunstenaar centraal staat. 

Sven Gatz, Vlaams minister van cultuur

Meest gelezen