Videospeler inladen...

Cipier uit Dresden geschorst wegens lekken van aanhoudingsbevel in Chemnitz

Een cipier uit Dresden is geschorst omdat hij het aanhoudingsbevel heeft gelekt dat de aanleiding was voor woelig straatprotest in de straten van Chemnitz. Het parket verdacht eerste een regionaal parlementslid uit de deelstaat Bremen, maar die ontkende dat hij aan de basis van het lek lag. In Chemnitz is vanavond opnieuw gedemonstreerd door een duizendtal extreemrechtse sympathisanten, maar alles bleef rustig.  

In de nacht van zaterdag op zondag was er een steekpartij in de Oost-Duitse stad. Daarbij vielen drie zwaargewonden, onder wie een Duitser van 35 die later aan zijn verwondingen overleed. Kort na de steekpartij werden twee mannen opgepakt voor doodslag. De politie hield naar goede gewoonte de identiteit van de verdachten geheim.

En toen werd het aanhoudingsbevel gelekt.  Al snel raakte bekend dat een van de verdachten de Iraakse nationaliteit had. Dat nieuws vormde de aanleiding voor gewelddadig protest van radicaalrechtse demonstranten en tegenbetogers.

Parlementslid: "Niet aan de basis van lek"

Het gerecht verdacht aanvankelijk regionaal parlementslid Jan Timke van het lek. Hij zetelt voor de partij Bürger in Wut in het parlement van de deelstaat Bremen. Hij is er fractievoorzitter van de erg kleine rechtspopulistische partij die één zetel heeft in dat parlement.

De man gaf toe dat hij het document via Facebook verder heeft verspreid, maar ontkende dat hij zelf aan de basis lag van het lek. het parket heeft intussen bekendgemaakt dat het een cipier uit Dresden was die het aanhoudingsbevel had gefotografeerd en via de sociale media verspreid. De man gaf zichzelf aan bij het parket. Hij is geschorst. 

Het lekken van een aanhoudingsbevel kan in Duitsland bestraft worden met met een geldboete of een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar. 

Racistisch geweld in Wismar

Intussen is er sprake van een nieuw geval van racistisch geweld, in de Duitse stad Wismar, zowat 450 kilometer ten noorden van Chemnitz. Een 20-jarige man kreeg er eerst xenofobe beledigingen te horen en werd daarna door drie mannen aangevallen. Hij liep daarbij een neusbreuk en verschillende verwondingen aan het gezicht en het bovenlichaam op.

Nieuwe betoging in Chemnitz

Vanavond is er in de straten van Chemnitz opnieuw een betoogd door de rechtse populistische beweging Pro Chemnitz, begeleid door een grote politiemacht. De bijeenkomst verliep zonder grote incidenten.  Volgens de autoriteiten waren er ongeveer 900 deelnemers, ooggetuigen spraken van meer dan duizend betogers. De sfeer onder de demonstranten was verhit, maar niet zo agressief als vorige maandag.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen