Eerste Vlaamse natuurbegraafplaats ligt in Lanaken

In Rekem, in Lanaken, is de eerste natuurbegraafplaats geopend. Het gaat om een proefproject voor Vlaanderen. Er kunnen 250 mensen worden begraven.

Juridisch is het een heel kluwen geweest om het decreet over de begraafplaatsen aan te passen.  Maar nu is dat dus rond. De afgelopen maanden heeft de gemeente Lanaken de natuurbegraafplaats in orde gemaakt. Die ligt vlakbij de oude begraafplaats van het OPZ in Rekem. Er kunnen 250 mensen begraven worden, hun assen worden in een biologisch afbreekbare urne gedaan.

Hoe ziet het eruit ?

De natuurbegraafplaats bestaat eigenlijk uit acht open plekken waartussen een pad loopt. "En op elke plek heb je een totem," legt Marleen Evenepoel van het agentschap Natuur en Bos uit., "meestal zijn dat dieren, zoals een ree of een eekhoorn, maar bv. ook een elfje. En op die totem kan het naamplaatje van de overledene bevestigd worden."   

 

Nog interesse

Er zijn intussen al heel wat burgemeesters die ook graag zo een natuurbegraafplek zouden hebben in hun gemeente.  "Maar het is niet zo eenvoudig om dergelijke plekken neer te planten in een natuurgebied," zegt Marleen Evenepoel, "de natuur moet dat wel aankunnen, want je krijgt dan veel mensen, dus het gebied moet er wel voor geschikt zijn." 

Meest gelezen