Videospeler inladen...

Hendrik Bogaert over sluiting snelwegparking Jabbeke: "We gaan niet wachten op Weyts, Jambon en Francken"

In Jabbeke gaat de snelwegparking 's nachts voor drie maanden dicht na incidenten met transmigranten. Burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) zegt dat de overlast te groot is geworden. CD&V-Kamerlid en gemeenteraadslid in Jabbeke Hendrik Bogaert legt in "Terzake" uit waarom het gemeentebestuur die drastische beslissing genomen heeft. Hij spaart daarbij zijn kritiek op de Vlaamse en federale overheid, en met name op de N-VA-ministers Ben Weyts, Jan Jambon en Theo Francken niet.

Gisteren werd er nog geschoten op de parking in Jabbeke. Daarbij waren migranten betrokken. Zij proberen via ons land in Engeland te raken, door aan boord van vrachtwagens te klimmen. Twee mensen raakten bij het schietincident gewond. De gemeente Jabbeke heeft vandaag beslist om de parking de komende maanden 's avonds en 's nachts te sluiten, omdat de situatie te onveilig is geworden.

In "Terzake" en "De wereld vandaag" gaf Hendrik Bogaert, CD&V-Kamerlid en gemeenteraadslid van Jabbeke, meer uitleg over de beslissing. Hij zei onder meer dat de maatregelen die zouden worden genomen door de bevoegde ministers om de parkings veiliger te maken, te lang op zich laten wachten.

"We gaan niet langer wachten op de hekken van Weyts (N-VA), de extra politiepatrouilles van Jambon (N-VA) en de extra capaciteit in de gesloten centra van Francken (N-VA)", zei Bogaert. "We hebben besloten om het heft in eigen handen te nemen."

Geen politiek spel

Bogaert verwijst onder meer naar de beslissing van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts om hekken te bouwen en grachten te graven aan de parkings. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon beloofde extra manschappen om te patrouilleren op de parkings. Volgens Bogaert zijn die beloften dus niet of onvoldoende ingelost.

Die drie departementen moeten gewoon dringend bijbenen

Voor de beslissing werd niemand van de Vlaamse of federale regering ingelicht. "Ik heb niet overlegd met Jambon, maar we moeten ons daar niet schuldig over voelen. Dit is een normale verantwoordelijkheid van de burgemeester", legt Bogaert uit. 

"We zijn geduldig, maar op een bepaald moment trekken we aan de noodrem. Dat hebben we nu gedaan." Bogaert speelt daarbij naar eigen zeggen geen politiek spel. "Dit is geen ideologische discussie, maar een operationele. Die drie departementen moeten gewoon dringend bijbenen."

Andere parkings

Het sluiten van de parking in Jabbeke wordt door verschillende andere gemeenten met een snelwegparking in de gaten gehouden. Zo is de burgemeester van Landen vragende partij om de parking op het grondgebied van de gemeente te sluiten. Hij heeft dat al verschillende keren aan minister Weyts gevraagd, maar die heeft dat altijd geweigerd.

"Een burgemeester kan wel een beslissing nemen om een parking te sluiten, maar het zijn enkel de diensten van het Vlaams Gewest die de toegang tot de parkings kan blokkeren", zegt burgemeester Van Der Schelde (Open VLD).

In het geval van Jabbeke is er in ieder geval geen tussenkomst van het gewest. "We hebben de maatregel doorgesproken met gouverneur De Caluwé en die had daar geen bezwaar tegen", zegt Hendrik Bogaert. Voor de praktische uitvoering werkt Jabbeke samen met de lokale politiezone.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen