Videospeler inladen...

Slimme koelkasten, wasmachines of tv's zijn de toekomst, maar zijn ze wel veilig? 

Slimme koelkasten, microgolfovens, wasmachines en televisietoestellen. Ze staan vanaf vandaag tot volgende week woensdag te pronken op de IFA-beurs in Berlijn. Belangrijkste thema's dit jaar zijn artificiële intelligentie (AI) en stemherkenning. Maar zijn die slimme huishoudtoestellen wel veilig? "Allesbehalve, de consument is niet bereid om te betalen voor veiligheid", zegt KULeuven professor Bart Preneel, die gespecialiseerd is in internetveiligheid. Onze expert technologie Loutfi Belghmidi trok naar IFA.

Wie de nieuwste slimme huishoudtoestellen wil zien, moet dezer dagen naar Berlijn trekken. Daar start vandaag het "Internationale Funkausstellung Berlin" ofwel Internationale Radiotentoonstelling Berlijn. De eerste editie vond plaats in 1926. Later groeide IFA, met meer dan 270.000 bezoekers en 1.500 standhouders, uit tot de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld. Terwij het MWC-congres in Barcelona meer focust op smartphones, ligt de nadruk bij IFA op huishoudtoestellen.

De belangrijkste thema's van dit jaar zijn AI en stemherkenning. De producenten doen er alles aan om de toestellen slim te maken. Het moet ook makkelijk zijn om ze te bedienen.

Philips zet in op gezondheid

Elk merk dat iets nieuws voor te stellen heeft, is aanwezig op IFA. Neem nu bijvoorbeeld Philips, het merk maakt zelf al lang geen tv-toestellen meer en heeft zich toegelegd op 2 domeinen: verlichting en gezondheidstoestellen. De TV-toestellen worden door TPVision gemaakt, een bedrijf met een vestiging in in Gent. Zij gebruiken nog de merknaam van Philips om TV's aan de man te brengen.

"Voor ons is IFA zeer belangrijk", zegt Sabrina Heymans van Philips. "Het is dé gelegenheid om nieuwe toestellen voor te stellen, zoals de Smart Sleep." De Smart Sleep is  een hoofband, die eruit ziet als een muts, die u helpt slapen.

Lees verder onder foto.

Volgens Heymans werkt het ook van zodra u die opzet. "In de hoofdband zitten sensoren die hersengolven meten. Als ze meten dat je niet goed slaapt, spelen ze een toon die niet hoorbaar is, maar die wel helpt om terug in een diepe slaap te geraken", zegt Heymans.

Volgens haar is het toestel klinisch gemeten. "Wij zijn al honderd jaar actief in de ziekenzorg en leveren gespecialiseerde toestellen die gebruikt worden door slaaponderzoekers. De kennis die we daar opdoen, gebruiken we om nieuwe consumentenproducten te ontwikkelen."

Slim en AI

Ordewoord tijdens IFA: “slim” en AI. Alle toestellen zijn met elkaar verbonden. AI en cloudtoepassingen maken het makkelijk om gegevens te verwerken. 

Naast de Smart Sleep lanceert Philips ook een slimme tandenborstel. Het toestel houdt bij hoe iemand zijn of haar tanden poetst en stuurt gegevens indien nodig naar de tandarts. Heymans: "De tandenborstel heeft een sensor in de borstel, een chip in het handvat en is met een app verbonden. Telkens als je je tanden poetst, word je poetsbeurt bijgehouden. Als je wil kan je je poetsrapport doorsturen naar de tandarts."

Haier is nummer één maar toch onbekend

Nog op de beurs staat Haier, een merk dat bij ons minder bekend is. Maar het Chinees bedrijf is wereldwijd nummer 1 op vlak van huishoudtoestellen. In ons land bekleedt Haier de 9e plek.

Hoe komt het dat Haier bij ons minder bekend is? “Dat heeft met twee dingen te maken", zegt product manager Mikhael Kerstens. "Ten eerste hebben Europese producenten zoals Miele en Bosch een historische voorsprong. Ten tweede leeft bij veel consumenten het idee dat Chinese merken van mindere kwaliteit zijn. Ik kan wel zeggen dat het tegendeel waar is. Om dat aan te tonen gaan wij de komende 4 jaar niet minder dan 1 miljard euro investeren in Europa.”

Haier stelt met InstaSwitch een slimme koelkast voor die verbonden is met het internet. Zo kan u vanop afstand de temperatuur van de koelkast regelen.  Het merk heeft een stand gebouwd recht tegenover rivaal Bosch. 

Lees verder onder de foto. 

AFP or licensors

Veilig

Allemaal goed en wel, maar zijn die toestellen wel veilig? Professor Preneel is categoriek: “Neen ze zijn niet veilig. Mochten ze veilig zijn, dan moeten ze minstens de helft duurder zijn. In de lucht- en ruimtevaart is de apparatuur veilig, omdat het nodig is. Maar dat zijn sectoren waar de apparatuur net duur is.”

Op het eerste gezicht lijkt er geen gevaar als u een slimme koelkast heeft. "Maar in het verleden hebben we gezien dat hackers in slimme toestellen inbreken om die dan te gebruiken voor een collectieve aanval, een zogenaamde botnet. En dat kan heel wat schade aanrichten", zegt Preneel. 

Producenten zijn het niet eens

Maar de producenten zijn het met die kritiek niet eens. Haier is ervan overtuigd dat zijn toestellen veilig zijn. “In China zijn we met 44% markleider bij de geconnecteerde toestellen. Wij hebben daar nog nooit een inbreuk gehad op de privacy van onze klanten. Bovendien gebruiken we het cloudsysteem van Microsoft in Ierland.” Hiermee wil Kerstens zeggen dat zijn toestellen aan de hoogste norm voldoen.

Sabrine Heymans van Philips maakt zich geen illusies. “Natuurlijk kan je niet vermijden dat er gehackt wordt. Maar onze mensen doen er alles aan om dit te voorkomen.”

Nog meer

In dit stuk hebben we 2 merken eruit gelicht, maar op IFA worden honderden nieuwe ‘slimme’ toestellen voorgesteld. TV’s, beveiligingscamera’s, microgolfofvens, thermostaten, wasmachines, koelkasten, droogmachines: allemaal zijn ze met elkaar en het internet verbonden. Al die toestellen lopen het risico om gehackt te worden omdat ze volgens Preneel geen deftige beveiliging hebben en niet regelmatig  geupdated worden. 

Slimme toestellen zullen op termijn duurder moeten worden om veilig te zijn. Want goede veiligheid heeft een prijs.

Is dit een realiteit waarmee we moeten leren leven? Preneel vindt van wel, maar er moet volgens hem iets gebeuren. “Slimme toestellen zullen op termijn duurder moeten worden om veilig te zijn. Want goede veiligheid heeft een prijs.” 

Meest gelezen