(c) dpa-Zentralbild

Kritiek op sponsoring luchtshow Defensie door vliegtuigbouwers

Parlementsleden van de regeringspartijen CD&V en Open VLD vinden het niet kunnen dat de vliegtuigbouwers de Belgian Air Force Days sponsoren. Die vinden midden september plaats op de vliegtuigbasis Kleine Brogel. Volgens Hendrik Bogaert (CD&V) ‘doe je dit niet, zeker wanneer er zo’n belangrijk investeringsdossier op tafel ligt'. Defensie zelf ziet geen probleem, aangezien alle vliegtuigbouwers zijn aangeschreven met de vraag om te sponsoren. Het is niet duidelijk wanneer de regering de beslissing zal nemen.

Belgian Air force Days, met de steun van...

Op de website van de Belgian Air Force Days staan drie prominente sponsors: Eurofighter Tyhoon, Dassault en Lockheed Martin. De drie vliegtuigbouwers dingen alle drie mee om de 34 opvolgers voor de F-16 te mogen leveren. Het gaat om een contract van 3,4 miljard voor de aankoop alleen al. Het onderhoud en de bijhorende updates de komende decennia zijn goed voor een veelvoud van de kostprijs. Daarom wordt het contract wel eens ‘het contract van de eeuw’ genoemd binnen defensiekringen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens Tim Vandeput (Open VLD) en Hendrik Bogaert (CD&V) kan die sponsoring nu dan ook eigenlijk niet. ‘Het is niet slim van de Luchtmacht om dat nu te doen. Ik zou nooit vragen aan bedrijven uit de buurt die in mijn gmeente voetpaden aanleggen om een feest van de gemeente te sponsoren.’ Volgens Bogaert ‘moet men bij de Luchtmacht beseffen dat dit een verkeerd beeld kan wekken dat de vliegtuigbouwers een zich sympathie zouden kopen’.

Defensie: 'geen vuiltje aan de lucht'

Volgens Defensie is er helemaal geen probleem. ‘Alle vliegtuigbouwers hebben de vraag gekregen voor sponsoring. Iedereen werd gelijk behandeld’, laat de Defensie weten. Dat vliegtuigbouwers luchtshows sponsoren is overigens helemaal niet nieuw en het gebeurt ook in andere landen. Ook de Limburgse vliegshow Sanicole, vorig jaar, werd gesponsord door verschillende vliegtuigbouwers. Ze hebben er promostanden en delen soms petjes of foto’s uit aan vliegtuigfans.

Bovendien is de technische evaluatie door de Luchtmacht intussen al enkele maanden achter de rug. Concreet heeft de luchtmacht het aanbod van Lockheed Martin (F-35) en het Europese Eurofighter Typhoon (Typhoon) vergeleken op verschillende technische en financiële parameters. Ook het Franse Dassault (Rafale) is nog steeds kandidaat, maar de Fransen besloten om niet deel te nemen aan de officiële procedure. De geldigheid van de offertes loopt nog tot en met 14 oktober. Het is onduidelijk of premier Michel nog een beslissing erdoor krijgt. Als dat niet het geval is, moet worden bekeken of de vliegtuigbouwers hun aanvankelijke prijs willen handhaven, of ze ervoor kiezen om een nieuw (duurder?) aanbod te doen.


F-35 komt naar België

Op de Belgian Air Force days zullen voor het eerst alle drie kandidaten aanwezig zijn. Voor het eerst zal ook de F-35 van Lockheed Martin te zien zijn in ons land. De F-35 zal wel niet vliegen op de luchtshow. Het toestel van Lockheed Martin geldt als topfavoriet om de F-16 op te volgen. Ook de Rafale en de Eurofighter zullen te zien zijn. Die toestellen zullen wel te zien zijn in de lucht.

Meest gelezen