N-VA heeft in Brussel een "plasplan" klaar om wildplassen tegen te gaan

N-VA wil maatregelen nemen om van Brussel “een plasvriendelijke stad” te maken. Om dat te verwezenlijken heeft de partij een “plasplan” uitgewerkt. Er moeten drie keer meer openbare toiletten komen. In afwachting daarvan kunnen ook speciale bloembakken dienst doen als urinoir. Volgens lijsttrekker Johan Van den Driessche (N-VA) moet er niet enkel worden ingezet op preventie, er moeten ook meer gasboetes worden uitgeschreven.

Johan Van den Driessche, lijstrekker voor N-VA in Brussel, wil komaf maken met wildplassen in de stad Brussel. Vooral de geur van urine is hij liever kwijt dan rijk, vertelt hij aan Bruzz. “Je kan zo de plaatsen aanduiden waar het altijd gebeurt. De onleefbare stank is niet alleen lastig voor buurtbewoners, maar ook voor alle passanten en slecht voor het imago van de hoofdstad van Europa." 

De partij bundelt haar ideeën in een zogenaamd "plasplan". Dat plan werd donderdag voorgesteld in hun verkiezingsprogramma voor de hoofdstad. "Mensen zijn het beu of worden er moedeloos van, maar andere steden in Nederland en Zwitserland leren ons dat wildplassen niet zomaar bij een grootstad hoort", zegt Van den Driessche. Het doel is dat er op termijn drie keer meer openbare toiletten komen.

Plassen in bloembakken

In afwachting van die openbare toiletten, denkt N-VA ook aan tijdelijke oplossingen: speciale bloembakken-“greenpees”- die dienst doen als urinoir waarvan de aarde later als meststof kan worden gebruikt. “Dat is natuurlijk wel een tijdelijke oplossing die bovendien alleen voor mannen gemakkelijk is”, zegt Van den Driessche. Verder wil de partij het sanitair van openbare gebouwen meer openstellen voor publiek.

Meer GAS-boetes

Van den Driessche wil daarnaast meer GAS-boetes uitschrijven voor wildplassen. “Het probleem is dat we wel gemeenschapswachten hebben in de stad, maar zij mogen geen vaststellingen doen die kunnen leiden tot een GAS-boete. In andere steden zoals Gent kan dat wel, maar dit stadsbestuur geeft de bevoegdheid niet aan de stadswachten.”, zegt de lijsttrekker. Tenslotte wil de partij ook meer camera’s plaatsen.

Meest gelezen