BELGA/JANSENS

N-VA Tremelo noemt voorakkoord "goed bestuur"

In een reactie op het uitlekken van een voorakkoord in Tremelo tussen CD&V en N-VA noemt N-VA-lijsttrekker Nick De Rijck zo'n akkoord een vorm van goed bestuur. Professor politologie Johan Ackaert heeft daar zijn bedenkingen bij.

Dat er voorakkoorden worden gesloten in de aanloop naar de verkiezingen is algemeen geweten, maar ze lekken zelden uit. Gisteren kon de redactie van Radio 2 Vlaams-Brabant een ondertekend voorakkoord inkijken dat CD&V en N-VA in Tremelo ruim twee jaar geleden ondertekenden. Voor Nick De Rijck van N-VA is dat niets unieks: "Iedereen weet dat er afspraken worden gemaakt, het gebeurt overal. Ik vind het trouwens ook een vorm van goed bestuur, als je op voorhand goede afspraken maakt".

Achterkamerpolitiek ondergraaft vertrouwen in politiek

Maar een geheim voorakkoord als goed bestuur beschouwen gaat voor professor politologie Johan Ackaert een stap te ver: "Ik zou het een vorm van goed bestuur vinden als men daar openlijk voor uitkomt, zodat de kiezer weet waar hij aan toe is. Dat in alle beslotenheid houden staat haaks op het begrip goed bestuur. Het herleidt gemeentepolitiek tot een raar gedoe in de achterkamertjes waar de postjes onder mekaar worden verdeeld. Het ondergraaft het vertrouwen in het lokale bestuur".

Burgemeester Dams: "Spijtig"

Intussen heeft ook burgemeester Paul Dams van Tremelo gereageerd, want zijn Open VLD dreigt door het voorakkoord uit het volgende bestuur geweerd te worden. Hij is verrast: "Het verwondert me, want we hadden informeel ook al een gesprek gehad met CD&V. Nu blijkt dat ze andere oorden opzoeken, spijtig. Als ze dat getekend hebben valt er niets aan te doen. Maar het is natuurlijk wachten op wat de kiezer beslist op 14 oktober."

Meest gelezen