Videospeler inladen...

Geert Wilders laat plan voor  cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed varen

De Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) laat zijn plan varen om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te houden na bedreigingen aan zijn adres en aan Nederland in het algemeen.   

Wilders was van plan om op 10 november een tekenwedstrijd in de  vertrekken van de PVV in de Tweede Kamer te houden, waarbij mensen 10.000 dollar konden winnen met een spotprent over Mohammed. "Om het risico van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles", laat hij via Twitter weten..

Het plan van Wilders leidde de afgelopen weken tot grote demonstraties in Pakistan. De manifestanten eisten dat de cartoonwedstrijd niet zou doorgaan en dat de regering alle banden met Nederland zou verbreken. Het protest was zo fel dat Buitenlandse Zaken in Den Haag een handelsmissie naar Pakistan uitstelde

De missie was speciaal bedoeld voor bedrijven in de haven- en baggersector. Tussen 4 en 9 november zouden zij onder meer twee Pakistaanse havens bezoeken en potentiële zakenpartners ontmoeten. Dat is net in de week voor de cartoonwedstrijd die Wilders op 10 november wilde organiseren.  

Bescherming van ambassades

De Pakistaanse overheid had 700 soldaten ingezet om de al hoogbeveiligde diplomatenwijk te beschermen. Duizenden politieagenten en paramilitaire eenheden hielden de omgeving in de gaten in afwachting van een grote protestmars die op weg is naar Islamabad.   

De mars vertrok in de stad Lahore in het oosten van Pakistan, maar nadat bekend raakte dat Wilders zijn cartoonwedstrijd heeft afgeblazen, werd de protestmars ook stopgezet.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen