Nieuw-Zeelands dorpje verklaart oorlog aan de kat: "Ze moeten verdwijnen"

Het Nieuw-Zeelandse dorp Omaui neemt een drastische maatregel om de biodiversiteit te beschermen: de huiskat moet verdwijnen. Eigenaars van een kat zijn verplicht hun metgezel te laten castreren/steriliseren. Wie nog geen kat heeft, krijgt geen toestemming om een exemplaar in huis te halen.

Het voorstel heeft de volle steun van Environment Southland. Zoals de naam al doet vermoeden moet het totaalverbod op katten de biodiversiteit van de omgeving ten goede komen.

Katten leven tussen onze inheemse planten, ze maken jacht op  inheemse vogels en reptielen, ze eten insecten, en vanalles. Ze brengen flink wat schade toe.

Ali Meade

Volgens Ali Meade van Environment Southland zal de afwezigheid van de huiskat een positieve invloed hebben op het milieu. "Uit beelden gemaakt door cameravallen is gebleken welke schade ze toebrengen aan de lokale fauna en flora", zegt Meade.

Of de kat dan niet gemist zal worden? Volgens Meade zal eventueel gemis snel verdwijnen als de inwoners van Omaui weer toei's in hun tuin zien rondvliegen. Toeien, een vogelsoort, staan hoog op het verlanglijstje van de huiskat.

Het wordt stilaan tijd om katten zoals honden te behandelen.

Dr Peter Marra

De BBC heeft Dr Peter Marra zijn licht laten schijnen op deze opmerkelijke zaak. Marra staat aan het hoofd van het Smithsonian Migratory Bird Centre en is al lang gespecialiseerd in de invloed van katten op de biodiversiteit.

Weinig verrassend steunt hij de Nieuw-Zeelandse maatregel. Maar het vooroordeel dat hij tegen katten is, wuift hij weg. "Katten zijn heerlijke dieren en geweldige huisdieren, alleen zouden ze niet vrij buiten mogen leven", vindt hij. "We vinden het abnormaal als honden vrij rondlopen, hetzelfde zou moeten gebeuren in onze omgang met katten", aldus Marra.

Meest gelezen