Robert Henno

De nieuwste manier van jagen op everzwijnen: de oogstjacht

Ook jagers kennen trends. De nieuwste trend heet oogstjacht en komt nu naar Vlaanderen overwaaien. “Maar we willen elke jager waarschuwen voor de risico’s”, zegt Geert Van Den Bosch van de Hubertus Vereniging Vlaanderen.

“Oogstjacht is een concept dat nieuw is in Vlaanderen”, zegt directeur Geert Van Den Bosch in “De wereld vandaag” op Radio 1. “In Wallonië en het buitenland is het al langer bekend. Het komt nu overwaaien naar Vlaanderen met de komst van het everzwijn. De populatie van het everzwijn groeit razendsnel. Het wordt bevorderd door het vele voedsel dat voorradig is en de zachte winters. Het gevolg: schade aan landbouwgewassen en gevaar in het verkeer. Om dit te beheren is jacht uiteraard noodzakelijk.”

“De methode die tot nu vooral werd gebruikt, heet aanzetjacht. De jager gaat op een verhoog zitten, en schiet op everzwijnen die zich presenteren. Oogstjacht is de nieuwe vorm en die gaat verder. Jagers grijpen de opportuniteiten van vandaag, en dat is de opmars van het everzwijn. Vooral wanneer landbouwers gaan maaien. Everzwijnen houden zich heel dikwijls op in uitgestrekte maïsvelden. Ook koolzaadvelden zijn gegeerd. Ze vinden daar een hele zomer door voedsel. Bij het oogsten verdwijnt deze biotoop en zoeken ze andere oorden op. Op dat moment kunnen ze door jagers worden “aangesproken.”

Bij oogstjacht wordt een veld waar vermoed wordt dat everzwijnen leven, omcirkeld door jagers. Uiteindelijk worden die dieren opgejaagd langs één kant van het veld. Dit soort jacht gebeurt telkens in de oogstperiode. Geert Van Den Bosch: “Oogstjacht wordt lang op voorhand gepland. Er worden afspraken gemaakt tussen landbouwers en jagers hoe het perceel wordt aangepakt. Meestal komt de vraag van boeren. Zeker dit jaar waarin de maïsoogst slecht is door de droogte.”

“Oogstjacht is een volledig wettelijk middel. We hebben de goedkeuring gekregen van Natuur & Bos. Maar we beseffen dat we waakzaam moeten zijn. Er zijn risico’s. Dit is geen klein wild, en dus jacht met kogels, niet met hagelgeweren. Daarom geven wij een duidelijk advies aan de jagers. Jongens, pas op. Veiligheid is het allerbelangrijkste.”

De Hubertus Vereniging heeft recent enkele duidelijke adviezen voor de oogstjacht verspreid. Geert Van Den Bosch: “Coördineer goed op voorhand. Draag fluokledij, schiet niet richting oogstmachines en andere activiteit. Schiet niet parallel met de grond zodat de kogel altijd in de grond belandt.”

Meest gelezen