AP2005

Paul Taylor, icoon van de moderne dans, is overleden

Met Taylor verliest de danswereld één van de meest dominante en kleurrijke figuren van de Amerikaanse "modern dance".  Paul Taylor  kon een brug slaan tussen de klassieke en de moderne dans.

Taylor onderscheidde zich als choreograaf al sinds de jaren 50.  Hij begon toen eigen dansen te creëren en werkte samen met beroemde kunstenaars als Robert Rauschenberg en John Cage, de minimalistische muzikant. Paul Taylor ontwikkelde een eigen stijl, die in vaktaal het etiket 'idiosyncratisch' kreeg.  Die stijl was gebaseerd op het zogenaamde radicale experimentalisme van de jaren 50.

Later volgde ook een samenwerking met schilders, onder meer met Alex Katz. Samen met Merce Cunningham bouwde Taylor mee aan de Amerikaanse "modern dance", een evenwicht tussen klassieke en hedendaagse danstechnieken. Paul Taylor is 88 geworden.

AP2005
1969 AP

Meest gelezen