Videospeler inladen...

Na de droogte: tuincentra verwachten stormloop

De hittegolf van afgelopen zomer heeft niet alleen onze tuinen getroffen, maar ook de tuincentra. Verschillende centra hadden een pak minder bezoekers tijdens de warme zomermaanden. Maar de weersveranderingen brengen hoge verwachtingen met zich mee.

Belgische tuincentra halen opgelucht adem: na zonneschijn komt terug regen. De droogte van afgelopen zomer tastte veel planten en tuinen aan. “Nog nooit meegemaakt”, getuigt Ingrid Willems, manager van de tuinafdeling bij tuinketen Horta. “In mijn 30-jarige carrière heb ik dit nog nooit gezien. Zelfs onkruid groeit niet in zo’n droogte, dus ook onkruidbestrijders bleven in de rekken staan”. 

Zelfs onkruid groeit niet in zo’n droogte, dus ook onkruidbestrijders bleven in de rekken staan.

Ingrid Willems (Tuinmanager Horta)

Ook de Belgische tuinketen AVEVE merkt een verschil. "Tijdens de droogte zochten mensen alternatieven in hun plantenaankoop", zegt Stéphanie Deleul, woordvoerster bij AVEVE. "Planten die veel onderhoud nodig hebben, zoals kruiden en moestuinplantjes, werden amper verkocht. Ook grasmaaiers bleven staan." Wel zagen de Belgische tuincentra tijdens de hittegolf een sterke stijging van insectenbestrijding, zoals mierenpoeder. Maar ook BBQ’s, tuinslangaccessoires en parasols werden massaal aangekocht.

De regen klinkt tuincentra als muziek in de oren. De tuincentra verwachten daarom een stormloop nu de droogte gepasseerd is. Zo slaan mensen veel producten in voor grasonderhoud. "Het is nu of nooit om je gazon te redden", besluit Willems. Ook worden er de komende dagen bijzonder veel planten geleverd. "Veel mensen willen hun verdroogde planten vervangen."

Meest gelezen