Schoolpoortacties voor propere lucht hervatten: "Actievoerders zijn steeds vastberadener"

Volgende week starten zo'n vijftig scholen in Vlaanderen en Brussel opnieuw met hun schoolpoortacties voor propere lucht. Elke vrijdag voor schooltijd bezetten ze korte tijd de straat voor de school om aandacht te vragen voor de luchtkwaliteit in de schoolomgeving. 

De acties onder de naam "Filter Café Filtré" begonnen dit voorjaar na een uitzending van "Pano". In een reportage was te zien hoe de luchtkwaliteit rond scholen vaak ronduit slecht is. Een aantal Brusselse ouders nam toen het initiatief om op vrijdagochtend actie te voeren aan enkele scholen, om propere lucht te eisen. In de weken erna sloten tientallen scholen uit Vlaanderen en Brussel zich aan bij het protest.

Vanaf volgende week vrijdag beginnen de acties opnieuw. "We hebben van heel veel scholen al het signaal gekregen dat ze opnieuw meedoen," zegt initiatiefneemster Annekatrien Verdickt. "De actievoerders worden ook steeds vastberadener. Als je er over blijft nadenken dan is het toch echt onaanvaardbaar dat we onze kinderen laten opgroeien in slechte lucht."

De acties gaan nog zes weken door, tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Dat was van bij het begin al de bedoeling. Op 6 en 7 oktober is er een grote actie gepland in alle steden waar er Filter Cafés zijn geweest. 

Meest gelezen