Schulden van Nederlandse studenten stijgen naar recordhoogte

Studenten in Nederland maken alsmaar meer schulden om hun studies betalen. Ze kunnen daarvoor geld lenen bij de overheid. In totaal zijn oud-studenten de Nederlandse staat nog 11,2 miljard euro schuldig. Studentenverenigingen waarschuwen voor de gevolgen.  

Wie in Nederland studeert, kan bij de staat aankloppen voor een zogenoemde studiefinanciering. Vorig jaar leenden studenten zo gemiddeld 13.621 euro. Dat komt neer op ruim 1.000 euro per maand. Voor het eerst in enkele jaren nam de gemiddelde schuld per student af. Maar de totale schuldenberg is wél toegenomen want steeds meer studenten maken gebruik van die lening. Alles samen lag de studieschuld van Nederlandse jongeren vorig jaar op 11,2 miljard euro. Dat is bijna een miljard hoger dan een jaar eerder. (Lees verder onder grafiek.)

Schuldenberg maakt het moeilijker om huis te kopen

Studentenverenigingen vrezen dat die schulden zware gevolgen zullen hebben. Want uit onderzoek blijkt dat Nederlanders door hun studieschuld al snel tienduizenden euro's minder kunnen lenen voor een woning. Wie bijvoorbeeld afstudeert met een 21.000 euro schulden, kan bij de hypotheek tot 40.000 euro lager uitvallen.

Studentenbonden vinden dat jongeren hier niet genoeg voor gewaarschuwd worden. “We hebben te maken met een schuldengeneratie,” concludeert Geertje Hulzebos van de Landelijke Studenten Vakbond op NOS. “Niet alleen nu, maar ook als je later een huis gaat kopen, is dit enorm beperkend. En ook nog eens dat de rente op deze leningen wordt verhoogd. Dit moet stoppen. Genoeg is genoeg.”

Meest gelezen