Videospeler inladen...

Spilindex is overschreden: uitkeringen en pensioenen stijgen in september

De inflatie in België is in augustus voor de vijfde maand op rij gestegen. Daardoor is de spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen overschreden. Dat betekent: hogere lonen bij de overheid, hogere uitkeringen en hogere pensioenen vanaf september.

De index meet hoe duur het leven wordt voor gezinnen. Als de prijzen van producten en diensten stijgen, dan stijgt ook de algemene index. Als dat cijfer een bepaalde waarde overstijgt - de zogenaamde spilindex - dan stijgen de uitkeringen en lonen automatisch mee. 

In augustus is die spilindex nu bereikt, meldt de FOD Economie. Daarom gaan de de sociale uitkeringen, de pensioenen en de lonen in de overheidssector er vanaf september met 2 procent op vooruit.

Duurdere brandstof en telecommunicatie

De consumentenprijzen lagen in augustus gemiddeld 2,24 procent hoger dan een jaar geleden. In juli was de inflatie uitgekomen op 2,17 procent. Het verschil met de inflatie in juli is vooral het gevolg van hogere prijzen voor elektriciteit, motorbrandstoffen, aankoop van wagens en telecommunicatiepacks. De prijs van groenten, vis en zeevruchten daalde wel.

De inflatie ligt nu al drie maanden op rij hoger dan 2 procent

De inflatie ligt nu al drie maanden op rij hoger dan 2 procent. Ze staat net als vorige maand op het hoogste niveau sinds april 2017.

De consumptieprijsindex steeg in augustus met 0,15 punt (0,14 procent) tot 107,58 punten. De gezondheidsindex nam in augustus met 0,11 punt toe tot 107,55 punten. De afgevlakte gezondheidsindex bedroeg in augustus 105,10 punten, waarmee de spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, vastgelegd op 105,10 punten, bereikt werd.

Meest gelezen