Zus van Syrische zwemkampioene opgepakt in Griekenland

In Griekenland is de Syrische vluchtelinge Sarah Mardini (rechts op de foto) opgepakt. Samen met haar zus Ysra werd ze wereldwijd bekend omdat ze in volle vluchtelingencrisis hun mede-opvarenden redde door al zwemmend hun gammele bootje aan wal te brengen. Het gerecht verdenkt Mardini ervan vluchtelingen illegaal Griekenland binnen te brengen. Ze ontkent alle aantijgingen.

De Syrische zussen Ysra en Sarah Mardini werden wereldwijd bekend in volle vluchtelingencrisis. Al zwemmend waren ze erin geslaagd om te vermijden dat het bootje zonk waarmee ze met 18 andere vluchtelingen de oversteek van Turkije naar Griekenland maakten.

De meisjes werden onder meer bekroond met een Inspiration Role Model Award. De jongste zus, Ysra, met wie een ploeg van VRT NWS nog sprak toen ze nog op de vlucht was, nam twee jaar geleden deel aan de Olympische Spelen in Rio, als lid van de vluchtelingenploeg.  

(lees voort onder de video's)

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Beide zussen kregen asiel in Duitsland, maar Sarah, de oudste zus, werkt ook voor de Griekse ngo ERCI, die zich inzet voor de vluchtelingen en migranten die nog altijd met duizenden verblijven op het Griekse eiland Lesbos.

Enkele dagen geleden werd ze samen met twee andere medewerkers van de ngo opgepakt. Ze zit in voorlopige hechtenis in de gevangenis in Athene. De jonge vrouw wordt ervan beschuldigd deel uit te maken van een crimineel netwerk dat helpt bij illegale immigratie.

Volgens de Griekse politie zijn in totaal 30 mensen betrokken, onder wie 6 Grieken en 24 buitenlanders. Ze zouden "actief hebben geholpen" om mensen illegaal Griekenland binnen te brengen, zegt de politie. "Ze boden rechtstreekse bijstand aan georganiseerde netwerken van mensensmokkel", zegt de politie.

"Criminalisering van hulp aan vluchtelingen"

Mardini en haar collega ontkennen de aantijgingen. "Voor mij is dit duidelijk een geval van criminalisering van hulp aan vluchtelingen", zegt hun advocaat Haris Petsikos. Volgens de advocaat waren Mardini en haar collega niet in Griekenland op meerdere momenten waarop hen feiten worden aangewreven.

Ook het hoofd van de universiteit in Berlijn waar Mardini les volgt, vraagt om haar vrijlating. Dat ze nu wordt vastgehouden is niet in verhouding tot de aantijgingen, die "veel feitelijke onjuistheden" bevatten, zegt hij. Hij is van oordeel dat de beschuldigingen vooral lijken te dienen om de operatie van de ngo op Lesbos te stoppen.

Griekenland heeft er eerder al drie Spanjaarden en twee Denen van een Spaanse ngo van beschuldigd om bij te dragen tot de illegale komst van migranten op Lesbos. In mei werden zij vrijgelaten.  

Nog altijd 10.000 vluchtelingen en migranten op Lesbos

Op het eiland Lesbos zitten nog altijd tienduizend vluchtelingen en migranten vast in overvolle opvangcentra, waar de leefomstandigheden uiterst penibel zijn. 

Wie na 20 maart 2016 nog de oversteek maakte van de Turkse kust naar de Griekse eilanden, zou of teruggestuurd worden naar Turkije of asiel krijgen in Griekenland. Maar het terugsturen lukt niet zo goed en de Griekse eilanden zijn overbevolkt geraakt.

De burgemeester van de stad Mytilini op Lesbos waarschuwde vandaag nog in een brief aan de Griekse regering voor de ellendige omstandigheden in de vluchtelingenkampen op Lesbos. 

"Het gevaar bestaat dat we tragische gebeurtenissen te zien krijgen", schrijft Spyros Galinos, burgemeester van de stad Mytilini, die eraan eraan toevoegt dat het geduld van de bevolking van Lesbos (86.000 mensen) op is.

Meest gelezen