Te koop: Fort Leopold in Diest

In Diest wordt het fort Leopold verkocht. Het fort is eigendom van het ministerie van Defensie. De stad Diest heeft geen interesse om het te kopen.

Het Fort Leopold maakt met de citadel en de omwallingen deel uit van de verdedigingsgordel rond Diest. Met die gordel verdedigde de jonge Belgische staat zich in de negentiende eeuw tegen een mogelijke Nederlandse inval. Het Fort Leopold is sinds 20 mei 1996 beschermd als monument.

"Geen interesse"

Nu zal Defensie het Fort Leopold te koop zetten. De stad Diest is zelf niet geïnteresseerd om het fort te kopen, zegt burgemeester Jan Laurys: "De stad is intussen eigenaar van de citadel en daar zoeken we nog een bestemming voor. Nu nog het Fort Leopold erbij nemen, is iets wat de stad echt niet kan. We hebben de mogelijkheden niet, en ook niet de tijd en de mensen om zich daarmee bezig te houden."

Rondleidingen

Op Wapenstilstand opent Fort Leopold zijn poorten en verzorgt de Diestse Gidsenbond er gratis rondleidingen voor alle geïnteresseerden. Burgemeester Laurys hoopt dat dat ook in de toekomst zo zal blijven. "We hopen dat als er een koper komt, wat misschien niet vanzelfsprekend is, dat de inwoners en bezoekers van Diest ook de mogelijkheid hebben om telkens het weekend van 11 november het fort te bezoeken."  

Meest gelezen