Tekenaar Rosinski stopt met "Thorgal "

Na 41 jaar hangt de Pools-Belgische tekenaar Grzegorz Rosinski zijn potlood aan de wilgen. In november komt zijn laatste "Thorgal"-album uit. Maar de opvolging is verzekerd: Fred Vignaux tekent "Thorgal" voort.  

Bij de voorstelling “Aniel”, de 36e strip van “Thorgal”, maakte Grzegorz Rosinki bekend dat hij ermee ophoudt. Rosinski tekende Thorgal sinds 1977. Tot 2007 werkte Rosinski samen met scenarist Jean Van Hamme, daarna met Yves Sente. De Pool Rosinski, intussen 77 jaar, kwam in de jaren zeventig naar België.

Nieuwe tekenaar

"Ik stop met "Thorgal", maar niet met tekenen, want dat blijft de passie van mijn leven. Ik voelde me wel wat slaaf van dezelfde stijl, zelfs al heb ik "Thorgal" laten evolueren na het vertrek van Jean Van Hamme. Maar ik wil meer ruimte voor onderzoek, vernieuwing, experiment," verduidelijkte Rosinski aan het Franse blad "Le Point".

"Thorgal" wordt wel voortgezet, en Rosinski heeft zelf zijn opvolger uitgekozen: Fred Vignaux, die op dit moment de spin-offreeks "Kriss van Valnor" tekent.  Zijn werk is verrassend en hij zal ook de geest van Thorgal bewaren, volgens Rosinski, "een ethische familiesaga". 

"Thorgal" begon in 1977 als een vikingstrip in het weekblad Kuifje, en groeide uit tot science fiction, gemengd met fantasy en mythologie. Thorgal is half mens half god. Hij trouwde met Aaricia en kreeg een zoon Jolan.  Behalve de stripverhalen zijn er ook spin-offreeksen gemaakt met personages uit "Thorgal".

Succesvol

Van de 35 tot nu toe verschenen "Thorgal"-strips zijn 15 miljoen exemplaren verkocht, elk jaar zo'n 400.000. Op 23 november verschijnt verhaal nummer 36: "Aniel", de laatste "Thorgal" die uit de pen van Grzegorz Rosinski is gevloeid.

In Brussel is er een stripmuur met Thorgal en zijn vrouw Aaricia in de Anneessenswijk. Drie jaar geleden bracht het Stripmuseum in Brussel een overzichtstentoonstelling van het  werk van Rosinski. Bekijk hier onder een interview van Geert De Weyer met Grzegorz Rosinski:

Videospeler inladen...

Meest gelezen