AFP or licensors

Trump dreigt weer met vertrek uit WTO

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag gedreigd uit de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te stappen als de Verenigde Staten niet beter worden behandeld. Trump deed zijn dreigement uit de doeken tegenover persbureau Bloomberg.

In een interview met Bloomberg stelde Trump: "Als de WTO zich niet herpakt, zou ik de VS willen terugtrekken uit de handelsorganisatie." Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse president kritiek uit op de WTO. Eerder liet hij zich al eens ontvallen dat de WTO door de rest van de wereld is ontworpen om de Verenigde Staten dwars te zitten. Trumps adviseurs zouden eerder hebben geprobeerd uit te leggen dat de VS succesvoller is bij de WTO dan andere landen. Maar Trump is nog altijd niet overtuigd.

De WTO werd in 1994 opgericht en vormt de kernorganisatie waar de regels voor wereldhandel opgesteld worden. Het is de plaats waar internationale handelsconflicten opgelost worden en nieuwe onderhandelingen over handel plaatsvinden.

Trumps waarschuwing over een mogelijke terugtrekking legt opnieuw het conflict bloot tussen enerzijds zijn protectionistische handelsbeleid en anderzijds het open handelsbeleid van de WTO.  Het eventuele vertrek van de VS zou het multilaterale handelssysteem, waar de VS zich altijd hard voor heeft gemaakt, stevig ondermijnen.

Conflict met China

Sinds Trumps aantreden verlopen de handelsrelaties van de VS met verschillende landen en instellingen tumultueus. Het meest belangwekkende handelsconflict wordt uitgevochten met China. Trump heeft bijvoorbeeld allerlei heffingen ingevoerd op producten die worden geïmporteerd. China heeft gelijkaardige maatregelen ondernomen voor Amerikaanse producten.

Trumps handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer zei eerder dat de grootste fout van de WTO is geweest om China in 2001 te laten toetreden. WTO-regels om handelsgeschillen te beslechten bestempelde hij eerder als inmenging in de Amerikaanse soevereiniteit.

"Europa bijna even erg als China"

Ook slaat Donald Trump het aanbod van de Europese Unie af om de invoerbelastingen voor auto's wederkerig tot nul te herleiden. Het aanbod is "niet goed genoeg", zei Trump in het interview met Bloomberg.

"De EU is bijna zo erg als China, alleen kleiner", zei Trump, die daarmee herhaalde wat hij een paar weken eerder zei. De Europese commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, had eerder op de dag het bewuste voorstel op tafel gelegd. De EU is bereid "onze autobelastingen te reduceren tot nul als de VS hetzelfde doet", zei ze donderdag in Brussel.

Meest gelezen