Videospeler inladen...

Welzijnsorganisaties: "Voer maximumfactuur ook in in het secundair onderwijs"

Hoog tijd voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Dat stellen Netwerk tegen armoede, Welzijnszorg, vzw Schulden op School en de vakbond ACV. Almaar meer ouders hebben volgens hen problemen om schoolkosten te betalen.

1.228 euro, zoveel betalen ouders jaarlijks gemiddeld per schoolgaand kind in Vlaanderen. Afhankelijk van het type onderwijs kan dat zelfs nog een pak meer zijn. Dat berekende de christelijke vakbond ACV op basis van (geïndexeerde) cijfers van de Gezinsbond. 

En die kost blijft stijgen, zegt ACV. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat er almaar meer invulboeken gebruikt worden, maar ook met de digitalisering van het onderwijs en de hogere verwachtingen die aan scholen gesteld worden.

Die stijgende kosten zorgen ervoor heel wat ouders het moeilijk krijgen. De vzw Schulden op School schat dat ongeveer 1 op 3 scholen met een incassobureau in zee gaat. Gemiddeld wordt 10 procent van de facturen niet betaald. 

Voorspelbaarheid

Daarom vragen armoedeorganisaties als Netwerk tegen armoede, Welzijnszorg en vzw Schulden op School en het ACV om een maximumfactuur in te voeren, net zoals in het lager onderwijs. Dat kan voor meer transparantie en voorspelbaarheid zorgen bij ouders en ook bij de scholen zelf meer efficiëntie en kostenbewustzijn stimuleren.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits onderzoekt de kwestie. (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Zorgt een maximumfactuur voor minder kwaliteit?

In de provincie Antwerpen bestaat zo’n maximumfactuur voor middelbare scholen al een tijdje. In de eerste graad betaalt elke leerling 250 euro. Vanaf het derde jaar tot en met het zevende jaar is het bedrag voor alle scholen en richtingen vooraf vastgelegd. De prijs verschilt wel per jaar en per richting. “We merken dat ouders vooral zekerheid willen. Ze weten op voorhand exact wat het gaat kosten”, zegt gedeputeerde voor SP.A Inga Verhaert. 

Klinkt goed, vindt Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA). “Je moet als gezin kunnen plannen”, zegt hij. Maar een maximumfactuur vastgelegd op Vlaams niveau ziet Daniëls niet zitten: “Om nu in Brussel met een decreet de kosten voor alle studierichtingen en scholen vast te leggen, dat lijkt me moeilijk.” Volgens Daniëls zou dat wel eens kunnen zorgen voor “verschraling”, een lagere onderwijskwaliteit.

Alles wat je nodigt hebt om de eindtermen te bereiken, zit vervat in onze maximumfactuur.

Inga Verhaert, gedeputeerde voor SP.A in Antwerpen

“Een dooddoener”, reageert Verhaert. “Alles wat je nodigt hebt om de eindtermen te bereiken, zit vervat in onze maximumfactuur.” Volgens de SP.A-gedeputeerde worden de studiekosten zo laag mogelijk gehouden op een creatieve manier. “We hebben fietsen aangekocht, zodat klassen zich met de fiets kunnen verplaatsen. We vermijden dure invulboeken. We gaan creatief om met uitstappen.”

Voor die creatieve oplossingen is Daniëls te vinden. Hij wijst op andere oplossingen om de factuur verder te drukken. In augustus is er een schoolbonus. Daarnaast bestaan er studiebeurzen. “Die dekt ruimschoots de schoolfactuur”, volgens Daniëls. “Maar die studietoelage varieert niet per studierichting. Of je ASO of slagerij volgt, de studietoelage blijft hetzelfde. Daar moeten we meer variëren.” Verhaert is sceptisch: “Er zijn mensen die net iets te veel verdienen voor een toelage, maar te weinig om de studiekosten te kunnen betalen. Iedereen heeft recht op betaalbare en toegankelijke opleidingen.”

Of je ASO of slagerij volgt, de studietoelage blijft hetzelfde. Daar moeten we meer variëren.

Koen Daniëls, Vlaams parlementslid voor N-VA

Herbeluister hier het volledige debat tussen Inga Verhaert (SP.A) en Koen Daniëls (N-VA), uit "De Ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen