AP2009

VRT–zenders tegen betaling toch nog te ontvangen via de ether

Gratis naar één, Canvas of Ketnet kijken met een tv-antenne kan niet meer vanaf 1 december. Nu heeft VRT een akkoord gesloten met TV Vlaanderen om tv-kijken zonder internet of kabel toch nog mogelijk te maken, maar dan wel tegen betaling.  

Het zal dan toch mogelijk blijven om na 1 december de VRT-zenders één, Canvas en Ketnet te ontvangen via de ether, dus zonder kabel- of internetaansluiting. Alleen zal dat niet langer gratis kunnen. De Luxemburgse mediagroep M7, het moederbedrijf van TV Vlaanderen, heeft een akkoord gesloten met de VRT om de zenders op te nemen in zijn abonnementsformule Antenne TV. En die kost 9,95 euro per maand.

De openbare omroep kondigde in mei aan vanaf 1 december te stoppen met de uitzendingen via DVB-T. Via die technologie kunnen de zenders van de VRT overal in Vlaanderen gratis bekeken worden met een DVB-T-ontvanger en een antenne. De openbare omroep vond de investering in de technologie niet meer verantwoord voor het kleine aantal gebruikers. De schattingen lopen uiteen van 45.000 tot 100.000 antennekijkers.

Na enkele maanden onderhandelen is er nu een akkoord, kondigen beide partijen aan. M7 Group zegt dat de overgang van de huidige DVB-T kijkers "enorm eenvoudig" is, met een nieuwe Antenne TV decoder.   Volgens het bedrijf is het "de goedkoopste tv-oplossing met de meest bekeken Vlaamse tv-zenders via antenne bij je thuis, in de tuin, op kot, op de boot en op de camping." 

De huidige klanten van Antenne TV zien het aanbod wel kleiner worden. TV Vlaanderen schrapt immers de drie zenders van de Nederlandse openbare omroep (NPO1, NPO2 en NPO3) om de drie VRT-zenders te kunnen aanbieden. Blijven dan nog over voor 9,95 euro per maand: de Vlaamse zenders één, Canvas, Ketnet, VTM, Q2, Caz, Vitaya, VTM Kzoom, Kadet, Vier, Vijf en Zes, de Franstalige commerciële zenders RTL-TVi, Club RTL en Plug RTL, en de erotiekzender Penthouse.

"VRT wordt betaalomroep"

De site Antennekijker.be "betreurt ten zeerste dat de VRT vanaf 1 december een betaalomroep wordt. Door de overeenkomst tussen de VRT en TV Vlaanderen Antenne TV verliest de Vlaming de allerlaatste manier om het tv-aanbod van hun publieke omroep vrij te ontvangen. In de praktijk voldoet de VRT niet langer aan de vereisten van een publieke omroep zoals onder meer bepaald door de European Broadcasting Union (EBU). De EBU stelt dat een publieke omroep universeel en gratis beschikbaar moet zijn."

Meest gelezen