Warme zomer leidt tot meer reisbijstand

Reisbijstandsorganisaties Europ Assistance en VAB kregen voorbije zomervakantie 8% meer aanvragen. Zowel de medische dossiers als de technische bijstand in België en het buitenland stegen in vergelijking met vorig jaar.

Europ Assistance opende de voorbije twee maanden ruim 22.000 dossiers. De piek lag op maandag 16 juli, na het eerste drukke vakantieweekend. Letsels, breuken en andere verwondingen zorgen voor het gros van de medische dossiers. Een derde daarvan resulteerde in een ziekenhuisopname van minstens 1 nacht. Bij de 15.766 technische dossiers valt op dat in eigen land veel voertuigen met batterij- en motorproblemen moesten getakeld of hersteld worden. Het warme weer was hier de grote boosdoener.

VAB-Reisbijstand moest tegenover vorig jaar 13% meer zieke Belgen repatriëren. Volgens VAB reizen alsmaar meer Belgen in avontuurlijke gebieden, waar de medische zorgen ontoereikend zijn, zodat ze vaker voor verzorging naar ons land moeten terugkeren. Ook het aantal oproepen met autopech steeg aanzienlijk. En, opvallend, veel van die problemen hadden te maken met het niet bijvullen van een additief om de uitstoot van moderne Euro-6 dieselwagens te beperken.

Er waren de voorbije maanden ook veel inbraken in auto's. VAB kreeg 53% meer oproepen voor gebroken ruiten door inbraak. Het ontbreken van een volwaardig reservewiel leidde dan weer tot meer oproepen voor bandenpech. Ook hadden Belgen deze zomer op vakantie opvallend veel te maken met bagageproblemen, zowel vertraagde als verloren bagage. De cijfers van Touring Reisbijstand worden pas volgende week opgelijst, na het laatste vakantieweekend.   

Meest gelezen