Wat staat er op het spel in Bekkevoort?

De vraag bij deze gemeenteraadsverkiezingen in Bekkevoort zal zijn: gaat de tandem CD&V-socialisten voor de derde keer samen? Zowel bij de meerderheid als bij de oppositie in Bekkevoort brengen de verkiezingen in oktober enkele wijzigingen. Coalitiepartner SP.A stapt naar de kiezer onder een nieuwe naam "Ons Dorp". Bij de oppositie wordt het kartel "Bekkevoort Beter" ontbonden. Gemeentebelangen en Open VLD komen nu elk weer onder eigen naam op.

De huidige meerderheidspartijen CD&V en SP.A kwamen in 2012 versterkt uit de verkiezingen. CD&V won zelfs nog een zetel, wat de twee partijen nog meer overtuigde om hun samenwerking voort te zetten. De belangrijkste realisatie van deze legislatuur is de herinrichting van het centrum van Bekkevoort. Dat gebeurde in samenwerking met het Vlaams Gewest, dat de gewestweg Leuven-Diest anders aanlegde. Dat leverde meteen ook de kritiek op dat de herinrichting van het centrum van Bekkevoort vooral bedoeld is om het verkeer te laten doorstromen. Ook werd werk gemaakt van een nieuw centrum voor buitenschoolse opvang in Bekkevoort-centrum.

Gebrek aan (goede) sportinfrastructuur

Het belangrijkste heikele punt voor Bekkevoort is de sportinfrastructuur. De gemeente telt nu twee voetbalterreinen en sportpark Ter Heide. Op het vlak van elektriciteit laat de accommodatie echter te wensen over, maar de gemeenteraad heeft net voor de vakantie de dossiers goedgekeurd om de elektriciteit aan te passen. Inwoners die in een zaal willen sporten, blijven in de gemeente op hun honger zitten. Ze moeten uitwijken naar sporthallen in de buurgemeenten, waarbij het gemeentebestuur weliswaar tussenkomt in de kosten.

Ook qua verkeersveiligheid ligt er volgens de oppositie veel werk op de plank. Er is vooral nood aan degelijke fietsverbindingen, onder meer voor de jongeren die met de tweewieler naar hun school in Diest rijden.

Wie doet het met wie?

De succesvolle tandem CD&V-SP.A wordt al twee legislaturen op rij geleid door Hans Vandenberg. Toen hij recent kantoorhouder van een bank in Bekkevoort werd, ontstond bij sommigen de indruk dat hij zijn politieke carrière op een lager pitje zou zetten. Niets is minder waar: hij gaat voor een derde termijn op rij in de driekleurige sjerp.

Bij coalitiepartner SP.A wordt met eerste schepen Benny Reviers ook een vertrouwd gezicht het boegbeeld van de campagne. SP.A kiest voor verbreding en stapt onder de naam "Ons Dorp" naar de verkiezingen.

Ook bij de oppositie zijn de kaarten al vóór de verkiezingen herschud. Open VLD en GBL kwamen op de verkiezingsdag in 2012 al tot de ontnuchterende vaststelling dat hun huwelijk geen succes was. De kartellijst Bekkevoort Beter behaalde maar drie zetels, de helft van het totaal dat ze in 2006 met twee lijsten hadden behaald: 4 voor GBL, 2 voor Open VLD. De verrassing nu komt van Open VLD, dat met Jens Sneyers als lijsttrekker naar de verkiezingen stapt. Hij is nog maar 26 jaar en maakt zijn debuut in de politiek. Bij GBL duwt ex-burgemeester Alex Vanbets de lijst en laat de koppositie aan gemeenteraadslid Bart Volders.

De lijst van N-VA wordt net als in 2012 aangevoerd door Johan Everaerts, die in 2006 nog de enige N-VA-kandidaat was.

 

Meest gelezen