(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Zeker acht strafbare feiten bij protest in Chemnitz

Bij de protesten van de rechts-populistische beweging Pro Chemnitz heeft de politie donderdagavond zeker acht strafbare feiten geregistreerd. Het gaat om inbreuken tegen de wet op vergadering en het gebruik van kentekens van ongrondwettige organisaties, zegt de politie. Ook herkende de politie deelnemers die strafbare feiten hadden gepleegd tijdens het protest maandag.

De politie was donderdagavond massaal ter plaatse, met meer dan 1.200 agenten uit verschillende staten en de federale politie. Ongeveer 900 actievoerders hadden gevolg gegeven aan de oproep van Pro Chemnitz en protesteerden in de marge van een burgerdialoog met minister-president Michael Kretschmer (CDU). Voor het zogenoemde Sachsengespräch in de ruimtes van het plaatselijke stadion, dat al langer gepland stond, waren 650 personen opgedaagd.

Tegen een 35-jarige verdachte loopt een onderzoek omdat hij zich bij het protest maandag had vermomd. Een 37-jarige wordt verdacht van geweld tegen een politieagent. De verdachte zou ook vuurwerk gebruikt hebben bij het protest eerder deze week.

"De politie was optimaal voorbereid en georganiseerd. Het is verheugend dat onder de Pro Chemnitz-demonstranten ook deelnemers geïdentificeerd zijn die betrokken waren bij de rellen van maandag. Zij worden nu strafrechtelijk vervolgd", zei politievoorzitster Sonja Penzel.

Meest gelezen