Welke 10 belangrijke processen staan er dit jaar op de kalender? Een overzicht

Na twee maanden zomervakantie gaat morgen het nieuwe gerechtelijke jaar opnieuw van start. En er staan nu al verschillende grote processen op de kalender. We zetten tien belangrijke processen voor u op een rij. 

1. De Brugse priester die verdacht wordt van schuldig verzuim bij zelfdoding

Op de allereerste dag van het nieuwe gerechtelijke jaar gaat in Brugge al meteen een ophefmakend proces van start. Een priester van 57 moet er zich verantwoorden voor schuldig verzuim bij zelfdoding. Die kreeg in 2015 van een 54-jarige man te horen dat hij uit het leven zou stappen, maar de priester zocht op dat moment geen hulp. Hij beroept zich nu op zijn biechtgeheim. “Ik heb alles gedaan wat ik kon om hem te overhalen geen overhaaste beslissingen te nemen,” zei de priester achteraf.

Voor schuldig verzuim riskeert de priester een celstraf van een jaar en een geldboete tot 3.000 euro. Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht bij de zelfmoordlijn of op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

2. Het proces tegen politicus Christian Van Eyken en zijn verloofde voor moord

Vlaams parlementslid Christian Van Eyken en zijn vrouw – zijn vroegere parlementaire medewerkster - moeten in november voor de correctionele rechtbank in Brussel verschijnen. De twee staan terecht voor de moord op de vroegere man van de vrouw. Zo’n vier jaar geleden werd het 45-jarige slachtoffer om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. Van Eyken en zijn toenmalige medewerkster hadden op dat moment al een relatie. Op camerabeelden is te zien hoe het koppel het appartement van de man verlaat tijdens de nacht van de moord. Zelf blijven ze hun betrokkenheid ontkennen. 

Van Eyken zit in afwachting van zijn proces niet in de gevangenis. Door een procedurefout was zijn voorlopige hechtenis niet wettelijk en werd hij amper een dag na zijn aanhouding vrijgelaten. Tot op de dag van vandaag zetelt hij in het Vlaams parlement voor de Union des Francophones (UF). Het proces zal wellicht zo'n drie weken duren. De twee riskeren een celstraf van maximaal dertig jaar. 

3. De treinramp in Buizingen

Het proces over de treinramp in Buizingen ging vorig jaar al deels van start, met de vraag in welke taal het proces moet gevoerd worden: Nederlands of Frans. In september zal de rechter daar een antwoord op geven. Daarna gaat effectief bekeken worden wie welke fouten heeft gemaakt die geleid hebben tot de zware treinramp begin 2010. Toen botste in Buizingen een trein uit Leuven op een trein uit Quiévrain.

De dodentol was zwaar: 19 mensen kwamen om het leven, onder wie één van de treinbestuurders. 310 anderen raakten gewond. Zowel de treinbestuurder, die door een stoplicht zou gereden zijn, als vervoersmaatschappij NMBS en netwerkbeheerder Infrabel moeten voor de rechter komen. Maar de treinbestuurder betwist tot op vandaag dat hij door een rood licht is gereden.

4. De aanslag op het Joods museum

De hoofdverdadchte van de aanslag op het Joods museum, de Fransman Mehdi Nemmouche, moet begin 2019 voor het hof van assisen verschijnen op verdenking van terroristische moord. Ook een tweede verdachte, Nacer Bendrer, moet voor het assisenhof terechtstaan.

Op 24 mei 2014 werd een aanslag gepleegd op het Joods Museum van Brussel. Daarbij kwamen in totaal vier mensen om het leven. Een koppel Israëlische toeristen en een 66-jarige vrijwilligster in het museum stierven ter plekke. Een 25-jarige museummedewerker overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen. Een week na de aanslag werd Mehdi Nemmouche in Marseille opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Volgens speurders was hij dan ook de man die de dodelijke schoten had afgevuurd.

5. De aanval van Antwerp-hooligans op supportersbussen van Beerschot-Wilrijk

U kan het zich misschien nog herinneren: in Mortsel werden vorige zomer enkele supportersbussen van Beerschot-Wilrijk in een hinderlaag gelokt door gemaskerde Antwerp-hooligans. De bussen waren op de terugweg van een uitwedstrijd in Lier. De hooligans bekogelden de bussen met stenen en uiteindelijk kwam het tot een confrontatie met een aantal inzittenden. De amokmakers konden via camerabeelden geïdentificeerd worden.

22 aanhangers van voetbalclub Antwerp moeten zich nu dit najaar verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Anwerpen voor bendevormig, het aanrichten van vernielingen en het toebrengen van slagen en verwondingen. 

6. De behandeling in beroep van de Kasteelmoord

Was de zaak rond de zogenoemde kasteelmoord niet afgesloten? Nog niet, nee. In het voorjaar werden vier mensen veroordeeld voor hun rol in de moord op Stijn Saelens, maar omdat het West-Vlaamse parket beroep heeft aangetekend tegen hun straffen, moeten ze allemaal opnieuw voor de Gentse rechter in beroep verschijnen. Het proces zal dus volledig overgedaan worden.

Saelens werd begin 2012 vermoord in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. De hoofdverdachte is de 67-jarige André Gyselbrecht. Hij werd als opdrachtgever van de moord veroordeeld tot 27 jaar cel. Ook de Nederlander die als tussenpersoon van de moord gezien wordt, kreeg 27 jaar. Pierre Serry, de 67-jarige vriend van Gyselbrecht, kreeg 21 jaar als tussenpersoon. De 41-jarige Nederlander die als chauffeur voor de uitvoerder van de moord zou hebben opgetreden, kreeg een gevangenisstraf van 15 jaar. 

Belga

7. De kluizenkraak in de Antwerpse Boerentoren

Midden oktober start in Antwerpen het proces over de kluizenkraak in de Antwerpse Boerentoren. Daar zijn dieven er bijna vijf jaar terug in geslaagd om de kluizenzaal van de KBC-bank binnen te dringen. Verschillende kluizen raakten beschadigd of werden opengebroken. In de zaal zelf hingen om privacy-redenen geen camera’s.

De buit? Honderdduizenden euro’s aan cash geld, juwelen en aandelen. Zes mensen moeten nu voor de strafrechter verschijnen. 

8. De dodelijke steekpartij op Mikey Peeters op de Markt van Brugge

Meer dan vier jaar geleden werd de 19-jarige Mikey Peeters met verschillende messteken om het leven gebracht op de Markt in Brugge. De man die de fatale steken zou hebben toegebracht, is sinds de feiten voortvluchtig. Hij houdt zich vermoedelijk nog steeds schuil in Tsetsjenië en zal dus wellicht bij verstek berecht worden. Zijn mededader zit in afwachting van het proces wel in de gevangenis.

De twee twintigers moeten zich naar alle waarschijnlijkheid begin 2019 voor het assisenhof in West-Vlaanderen verdedigen. Ze riskeren een gevangenisstraf van 30 jaar voor doodslag. 

Foto Kurt bvba, Foto Kurt

9. De dood van baby Jasper

In oktober komt de zaak rond de dood van baby Jasper voor. De jongen van acht maanden overleed eind 2012 in het ziekenhuis van Knokke, toen hij tijdens een operatie lachgas toegediend kreeg in plaats van zuurstof. Het jongetje kreeg een hartstilstand, waarna hij in een kunstmatige coma werd gebracht en overleed.

De operatiezaal was gloednieuw en twee slangen waren verkeerd aangesloten. Onder meer twee directieleden van het ziekenhuis, een anesthesist, de installateur van de operatiezaal en het ziekenhuis zelf staan terecht voor onopzettelijke doding. 

10. Het Wielerproces

In Luik tot slot wordt begin oktober het zogenoemde “wielerproces” hernomen. Oud-wielrenners Aleksandr Vinokourov en Aleksandr Kolobnev worden beschuldigd van corruptie tijdens de wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik in 2010.  Vinokourov, een Kazach, en Kolobnev, een Rus, zouden toen op enkele honderden meters van de meet een akkoord bereikt hebben. Ze reden samen aan de leiding. Vinkourov zou zijn concurrent Kolobnev 150.000 euro geboden hebben opdat hij als eerste over de streep zou mogen komen.

Het gerecht heeft het e-mailverkeer tussen de twee renners onderzocht en heeft ook de bankstortingen van de twee nagetrokken: er werd één keer 100.000 euro en een andere keer 50.000 euro gestort op de rekening van Kolobnev. 

In de pijplijn: de terreuraanslagen van 22 maart 2016

Er is nog niet meteen een proces in zicht, maar het gerechtelijk onderzoek naar de aanslagen in ons land van 22 maart 2016 wordt dit jaar wellicht wel nog afgesloten. Bij de aanslagen in het metrostation in Maalbeek en de luchthaven van Zaventem kwamen 32 mensen om het leven, meer dan 300 anderen raakten gewond.  

Meest gelezen