Archeologisch museum van basiliek Tongeren open

In Tongeren is het archeologisch museum aan de basiliek officieel opengegaan. Het vormt het tweede onderdeel van het Teseum. Twee jaar geleden is al het museum met de kerkschatten geopend.

Dit archeologisch museum toont wat er in de ondergrond van de basiliek en het Vrijthof ontdekt is. Burgemeester Patrick Dewael: "Die vondsten en onderkeldering van de basiliek maken  het mogelijk dat je de geschiedenis van de stad Tongeren, de bouwlagen waarop de stad gefundeerd is, kunt aflezen."

Opgravingen

De vondsten komen van opgravingen onder de basiliek en het Vrijthof, tussen 1999 tot 2008. Ze zijn destijds gestart omdat er een nieuwe vloerverwarming moest komen in de basiliek. En tijdens die opgravingen zijn sporen gevonden van onder meer Romeinse stadswoningen en maar liefst 7 religieuze gebouwen. 

Hoe ziet een bezoek eruit ?

Je ontdekt hoe mensen generaties lang gebouwd, gewoond en geleefd hebben.  Aan de hand van een multimediaparcours, met verhaallijnen en verklarende films, krijg je een kijk op het verleden van Tongeren.

Meest gelezen