Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Australische filmmaker veroordeeld voor spionage in Cambodja

De Australiër James Ricketson is in Cambodja veroordeeld voor het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en spionage. Ricketson moet zes jaar naar de cel. De film- en documentairemaker is 69, zijn familie spreekt van “een absolute tragedie”.

De Australiër James Ricketson maakt al 20 jaar documentaires over Cambodja en zijn bevolking. In juni vorig jaar werd hij gearresteerd in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Op dat moment was hij met een drone een demonstratie aan het filmen van de oppositiepartij Cambodia National Recue Party. Ricketson wordt beschuldigd van spionage, maar het blijft onduidelijk voor wie hij dan spioneerde.

Hoop op vrijspraak

Op zijn proces verschijnt Ricketson in een roos gevangenisuniform, hij heeft intussen al een jaar in voorhechtenis gezeten in de Prey Sar gevangenis in Phnom Penh. De Australiër heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is, maar zijn vraag om op borgtocht vrij te komen, werd eerder al door het hooggerechtshof afgewezen. Zijn familie is ongerust, omdat hij maandenlang in benauwde cel wordt vastgehouden in erbarmelijke omstandigheden. Bij het begin van zijn proces is Ricketson ervan overtuigd dat hij vrijgelaten zal worden. Hij vindt het bewijsmateriaal tegen hem niet doorslaggevend, maar de rechtbank ziet dat anders. (Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

Een spion die zich vermomt als journalist

Aan de hand van persoonlijke e-mails van Ricketson oordeelt de rechter dat de Australiër sympathieën heeft voor de Cambodjaanse oppositie. Hij heeft ook duidelijk zijn afkeer getoond voor president Hun Sen. Bovendien heeft Ricketson militairen gefilmd, weliswaar op openbare plaatsen. “Sinds zijn aankomst in Cambodja heeft de beklaagde gevoelige informatie verzameld in ons land en doorgestuurd naar een buitenlandse staat,” zegt aanklager Sieng Sok. “Hij heeft 22 jaar lang gegevens verzameld tot de dag waarop hij gearresteerd werd. Hij gebruikte zijn job als journalist en zijn liefdadigheidswerk voor arme Cambodjanen als dekmantel. In realiteit is hij een spion.” 

Brief met excuses

Ricketson reageert vol ongeloof wanneer hij de uitspraak van de rechtbank hoort. Hij roept naar de aanwezige journalisten: “Voor welk land ben ik dan aan het spioneren?”. Ook zijn familie kan zich moeilijk neerleggen bij de uitspraak. “James is geen spion,” zegt zijn zoon Jesse. “James houdt van Cambodja en de mensen hier. Hij is een filmmaker en een humanist. Dit is een absolute tragedie. Ik ben bang voor de toekomst van mijn vader.”

Vorige maand schreef James Ricketson nog een brief met excuses aan de Cambodjaanse premier Hu Sen. Het ziet er niet naar uit dat hij daarmee iets heeft kunnen veranderen aan zijn straf. De partij van Hu Sen behaalde onlangs nog een grote verkiezingsoverwinning en in de weken daarna werden wél tientallen gevangengenomen critici vrijgelaten in Cambodja. Hu Sen staat bekend voor zijn autoritaire beleid, hij treedt meedogenloos op tegen opposanten. Hu Sen is al sinds 1985 premier in Cambodja en is zo de langs regerende premier ter wereld.

Meest gelezen