AFP or licensors

Australische katholieke kerk wijst breken biechtgeheim voor kindermisbruik af

De katholieke kerk in Australië weigert geestelijken het biechtgeheim te laten breken bij gevallen van kindermisbruik. Een uitgebreid rapport naar seksueel misbruik van kinderen in Australië gaf het biechtgeheim breken als een van de aanbevelingen voor een beter beleid. Het zou "tegenstrijdig zijn met het geloof en nadelig voor religieuze vrijheid", zo klinkt het vanuit de Australische kerk.

In december 2017 bracht de Australische overheid een groot onderzoek over seksueel misbruik van kinderen in verenigingen, kerken, instellingen en scholen naar buiten. Daarbij gaf het een aantal aanbevelingen aan de Australische katholieke kerk zoals het verplichte celibaat afschaffen en de verplichting om het biechtgeheim te breken bij onthullingen over kindermisbruik.

Op een conferentie van Australische bisschoppen is nu besloten om 98 procent van de aanbevelingen van de commissie te aanvaarden, maar niet in te gaan op het verzoek tot het breken van het biechtgeheim: "Het is tegenstrijdig met ons geloof en nadelig voor de religieuze vrijheid. We garanderen de bescherming van kinderen en kwetsbare personen zonder het biechtgeheim te breken." Ze menen ook dat de nieuwe regels daders en slachtoffers zouden weerhouden om misbruik op te biechten. 

Om de regels van het celibaat te verzachten moet de Australische katholieke kerk wel nog overleg plegen met het Vaticaan. Eerder ging de kerk al akkoord met het betalen van schadevergoedingen aan slachtoffers tot 150.000 Australische dollar (93.000 euro). 

Meest gelezen