Videospeler inladen...

Federale regering terug aan de slag: "Jobs, investeringspact en veiligheid cruciaal"

De federale regering komt terug uit zomervakantie en houdt vandaag de eerste ministerraad. Vlak voor de zomer bereikte de regering een zomerakkoord waarbij vooral de arbeidsdeal uit het oog sprong. Jobs, jobs en nog eens jobs. Met nog een jaar te regeren blijft dat het motto van de federale regering. Daarnaast wil ze blijven inzetten op veiligheid en op meer investeringen.

Met de start van de eerste ministerraad na de zomer is het laatste werkjaar van regering Michel I officieus ingezet. Tijdens dat laatste jaar wil  de regering blijven zorgen voor de creatie van meer jobs, meer investeringen en een goed veiligheidsbeleid. Meer jobs creëren is ook dit jaar het speerpunt van de federale regering, hoewel het aantal vacatures de voorbije drie jaar is verdubbeld. “De openstaande vacatures zijn een uitdaging maar ook een opportuniteit om nog meer jobs in te vullen en zo een betere financiering van de sociale zekerheid te waarborgen”, zegt premier Charles Michel. 

De arbeidsdeal

Om al die leegstaande vacatures in te vullen kwam de federale regering deze zomer met de “arbeidsdeal”. De meest opvallende maatregel die daaruit voortkwam is de wijziging van het systeem van de werkloosheiduitkeringen. De eerste zes maanden zal de werkloosheidsuitkering hoger liggen dan nu, daarna zal de uitkering veel sneller dalen. De verdere uitwerking van die degressieve werkloosheidsuitkering staat dit jaar op het programma. 

Enkele kranten suggereren dat federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) niet met de arbeidsdeal wil doorgaan vooraleer een akkoord is bereikt over de beursgang van Belfius en de vergoeding voor de Arco-spaarders die daaraan vasthangt. Daar is volgens Peeters niets van aan: “De afspraak is dat de arbeidsdeal wordt uitgevoerd […] Belfius/Arco is een ander dossier maar er is geen verband tussen het één en het ander […] ik ga ervan uit dat de Arco deal wordt gerealiseerd”.

De beursgang van Belfius

De voorbereidingen voor de privatisering van de staatsbank zijn volop bezig, maar de federale regering moet het licht nog op groen zetten. 

De waarde van de staatsbank wordt vandaag zo’n 10 à 15 procent minder geschat dan in april. Die vaststelling valt niet bij iedereen in goede aarde. “Wat nu gebeurd is, is waar ik 6 maand geleden voor gewaarschuwd heb: men heeft begin dit jaar niet beslist om de beursgang te doen omwille van de koppeling met Arco. Het gevolg daarvan zie je: de beurzen evolueren", zegt vicepremier Alexander De Croo.

Kris Peeters vindt niet dat het verkeerd is om Belfius en Arco aan elkaar te koppelen. “Er is een heel duidelijke relatie met een succesvolle beursgang van Belfius en de Arco-spaarders”. Arco-coöperanten verloren geld omdat het samen met Dexia –de voorganger van Belfius-ten onder ging tijdens de crisis. Premier Charles Michel belooft dat de regering de zaak als een goede huisvader zal afhandelen samen met het management van Belfius: “We gaan bekijken wat het juiste moment is om Belfius naar de beurs te brengen”.

Investeringen en veiligheid

Tenslotte wil de regering Michel verdere stappen zetten in het investeringspact en blijft het thema veiligheid belangrijk: “Veiligheid blijft een cruciale prioriteit […] ook de steun voor de politieagenten is bijzonder belangrijk”. De regering zal ook nog een beslissing nemen over de opvolger van onze F-16 gevechtsvliegtuigen.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen