Videospeler inladen...

Bijna 1 op de 5 werknemers neemt vandaag vrijaf voor de kinderen

16 procent van de werknemers met kinderen tussen 5 en 12 jaar neemt vandaag - op de eerste schooldag - vrijaf om hun kroost naar school te begeleiden. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstenbedrijf Attentia.

Attentia is een HR-dienstenbedrijf dat ongeveer 120.000 werknemers vertegenwoordigt uit de privé-sector. 16 procent van de werknemers met kinderen tussen 5 en 12 jaar die het bedrijf vertegenwoordigt (ongeveer 22.000 in totaal), heeft voor de eerste schooldag een dagje vakantie gevraagd. Het cijfer is lager dan vorig jaar. Maar volgens Attentia komt dat omdat de eerste schooldag vorig jaar op een vrijdag viel. Op een vrijdag is het makkelijker een snipperdag te nemen dan op een maandag.

Zowel moeders als vaders nemen voor hun kroost vrijaf, en vaders doen dat de laatste jaren meer en meer. Drie jaar geleden ging het nog om 4,5 procent, vorig jaar om bijna 9 procent.  

"Meer flexibiliteit"

"Allicht zijn er nog meer ouders die vandaag vrijaf hadden willen nemen, maar niet alle ouders kunnen zich dat veroorloven", zegt Marjan Bosmans die de cijfers bij Attentia heeft verzameld. "Wij zouden het daarom goed vinden als bedrijven hun werknemers met jonge kinderen op de eerste schooldag wat meer flexibiliteit zouden gunnen. Dat ze bijvoorbeeld zelf kunnen bepalen wanneer ze die dag op het werk toekomen en vertrekken. Zo hoeven ze niet meteen een hele dag vakantie te nemen. Het werk dat ze laten liggen kunnen ze eventueel inhalen door op andere dagen wat langer te blijven of vroeger te beginnen."   

Bekijk hieronder de volledige reportage uit "Het Journaal" over de eerste schooldag: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen