Videospeler inladen...

Burgemeester over parking Groot-Bijgaarden: "Extra hulp nodig voor situatie uit de hand loopt"

Na de beslissing van de burgemeester van Jabbeke om de snelwegparking daar 's nachts tijdelijk te sluiten na incidenten met transmigranten, luidt ook de burgemeester van Dilbeek de alarmbel. "Enkele maanden geleden kregen we in Groot-Bijgaarden extra bewaking. Het ging een tijd beter, maar de sfeer wordt opnieuw grimmiger. We hebben nog meer steun nodig", zegt burgemeester Willy Segers.

De snelwegparkings van Jabbeke gaan vanaf morgen 's nachts dicht, en dat voor een periode van minstens drie maanden. Burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) nam die beslissing na een schietincident tussen twee groepen transmigranten eerder van de week.

Eerder dit jaar vroeg Willy Segers (N-VA), de burgemeester van Dilbeek, ook al om de snelwegparking in deelgemeente Groot-Bijgaarden te sluiten. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. "We stelden toen vast dat we de veiligheid van het personeel, van de vrachtwagenchauffeurs, van de lokale politie niet meer konden garanderen, vandaar de vraag om te sluiten", legt Segers uit in "De ochtend" op Radio 1. "In die week die we nodig hadden om de sluiting voor te bereiden, kregen we de toezegging dat er extra privébewaking en meer agenten van de federale wegpolitie zouden worden ingezet. Daarom is die sluiting er niet gekomen."

Die extra maatregelen hadden hun effect en lopen nog altijd. Toch stelt Segers vast dat de situatie op de parking in Groot-Bijgaarden opnieuw grimmiger aan het worden is, net zoals in Jabbeke en Kruibeke. "Begin juli heb ik samen met buurgemeente Asse gemeld dat we nog meer steun van de federale wegpolitie verwachten", zegt Segers. "Er moet iets gebeuren, want vroeg of laat loopt het uit de hand, in slechte zin."

De burgemeester van Dilbeek begrijpt de beslissing van zijn collega in Jabbeke om de snelwegparking te sluiten. "Het is te overwegen, het is natuurlijk maar tijdelijk. Zoiets is geen definitieve oplossing, het verschuift de problemen ook alleen maar. Maar op een bepaald moment moet je wat de veiligheid betreft bekijken hoe groot de kans is dat de incidenten uit de hand lopen, met slachtoffers, gewonden of zelfs doden. Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen als burgemeester."

"Overheden schieten niet te kort"

In Kruibeke worden de transmigranten niet meer actief opgepakt. "Bij ons is ook die vraag gekomen, maar het zou een bijzonder slecht signaal zijn", vindt Segers. "De snelwegparking in Groot-Bijgaarden is de dichtsbijzijnde bij het Maximiliaanpark in Brussel. Als we hier zouden zeggen, doe maar op, dat zou echt bijzonder slecht zijn, dat gaan wij echt niet doen."

Segers vindt niet dat de overheden tekortschieten. "Dit is een internationaal probleem. Ik denk dat de betrokken ministers Ben Weyts (Vlaams) en Jan Jambon (federaal) en bij uitbreiding de regering het probleem erkennen en er ook alle inspanningen voor te leveren. Ik zou niet zeggen dat ze aanmodderen. Er zijn heel wat dingen gebeurd die een half jaar, een jaar geleden nog niet bestonden."

"De vraag is, kan je op lokaal niveau een dergelijk internationaal probleem ten gronde aanpakken. Als burgemeester kan je niet anders dan de hogere schakels opzoeken."

Beluister het gesprek met Willy Segers in "De ochtend"

Herbekijk de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen