Videospeler inladen...

Hilde Crevits: "Die invulboeken mogen van mij afgeschaft worden"

De minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is geen fan van invulboeken in de klas. Ze wil dat soort schoolboeken vervangen en in één moeite ook de nieuwe boeken hedendaagser maken, onder meer op het vlak van genderneutraliteit.

Naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar spraken we met de minister van Onderwijs Hilde Crevits, over een aantal nieuwigheden en de uitdagingen voor de toekomst. Niet het minst de grote hervorming van het secundair onderwijs die ingaat op 1 september 2019.

"We moeten nu alles klaarmaken om op 1 september volgend jaar van start te kunnen gaan met de modernisering van dat secundair onderwijs", legt Crevits uit. "Je voelt dat de wil er is om het te doen lukken. Dit is een grondige hervorming, waar iedereen op voorbereid moet worden."

Invulboeken

Die hervorming houdt onder meer nieuwe leerplannen in en dat betekent ook dat er nieuwe handboeken moeten gemaakt worden en daar heeft de minister een duidelijke mening over: "Ik ben geen voorstander van invulboeken. We moeten aan kostenbeheersing doen en als je dan ziet dat zulke boeken maar voor 1/3e of 1/5e worden ingevuld. Werkboeken kun je jaar na jaar doorgeven, maar dat lukt natuurlijk niet met invulboeken. Als het van mij afhangt, mogen ze weg."

Als er dan toch nieuwe boeken moeten komen, wil de minister ze ook in één moeite hedendaagser maken. "Het kan een opportuniteit zijn om ingrepen te doen rond gender, diversiteit en nieuwe samenlevingsvormen."

M-decreet

Ook dit jaar worden er een aantal veranderingen doorgevoerd in het onderwijs. Zo wordt het m-decreet aangepast. Dat houdt in dat leerlingen met een beperking of leerstoornis gestimuleerd worden om les te volgen in het gewoon onderwijs.

Videospeler inladen...

Als ze kiezen voor gewoon onderwijs, dan moeten ze ook voldoende begeleiding krijgen

Tot vorig jaar kwamen alle middelen uit één grote pot, die werden dan verdeeld onder de scholen. Vanaf dit jaar wordt er een bedrag uit de pot gereserveerd voor een specifieke groep kinderen: blinden, doven of slechthorenden en kinderen met een zware mentale beperking.

Voor die extra individuele hulp trekt de regering 16,7 miljoen euro extra uit. "Als ze kiezen voor gewoon onderwijs, dan moeten ze ook voldoende begeleiding krijgen", zegt Crevits daarover.

Meest gelezen