Videospeler inladen...

Dak van kerk ingestort in toeristisch hart van Rome

In het historische hart van Rome, vlakbij het Forum Romanum, is het dak van een kerk ingestort. Behalve de priester, die ongedeerd bleef, waren er geen mensen in de kerk. Toch roept het incident angst en verontwaardiging op. "In Italië storten niet alleen de bruggen in, maar ook het historisch patrimonium."

De vele toeristen op en rond het Forum Romanum werden gisteren in de namiddag opgeschrikt door lawaai en een stofwolk. Het dak van de vlakbij gelegen kerk van San Giuseppe dei Falegnami (Sint Jozef van de Timmerlieden) bleek te zijn ingestort.

Behalve de pastoor, die ongedeerd bleef, was er niemand aanwezig. De kerk is doorgaans gesloten, maar is erg populair voor huwelijken. Volgend weekend waren er twee trouwceremonies gepland. 

AFP or licensors

Onder de zestiende-eeuwse kerk bevinden zich de overblijfselen van de Mamertijnse gevangenis, de staatsgevangenis van het Oude Rome. Volgens de legende zaten hier ook de apostelen Petrus en Paulus gevangen. Het Mamertinum, dat wel toegankelijk is voor bezoekers, heeft geen schade opgelopen door de instorting. 

Amper twee weken na de instorting van de Morandi-brug in Genua weekt ook dit incident veel reacties los. "In Italië storten niet alleen de bruggen in, maar ook stukjes geschiedenis", reageerde de historische blog Trastevere op Twitter. "Hier zijn geen woorden voor, alleen scheldwoorden."

(lees voort onder de tweets)

"Jammer genoeg houden de twee gevallen verband met elkaar", zegt archeoloog en gewezen opzichter van het historische patrimonim van Rome Adriano La Regina in de krant La Repubblica. "De Italianen raken er intussen aan gewend dat hun historisch en artistiek patrimonium op deze manier wordt behandeld. Hetzelfde geldt voor de infrastructuur. Er wordt niet meer geïnvesteerd in onderhoud." 

In tegenstelling tot de brug in Genua waren er geen signalen dat het dak er slecht aan toe was, zegt de huidige opzichter Francesco Prosperetti. "Het was een ernstige en onverwachte instorting."

Meest gelezen