Videospeler inladen...

Juncker wil zomer- en wintertijd weg: "Peiling kunnen we niet naast ons neer leggen"

Het Europees Parlement en de lidstaten zullen zich opnieuw mogen buigen over de afschaffing van de jaarlijkse wissel tussen zomer- en wintertijd. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil de resultaten van de bevraging die de Commissie deze zomer organiseerde, niet naast zich neer leggen. De Commissie zal nu allicht een voorstel formuleren. Een eventuele afschaffing is wel nog niet voor meteen.

Van begin juli tot midden augustus organiseerde de Europese Commissie een openbare bevraging via internet waarin mensen konden aangeven of ze graag af willen van de wisseling tussen winter- en zomertijd. Ze konden ook zeggen of ze een voorkeur hadden voor de wintertijd dan wel voor de zomertijd.

Meer dan 4,6 miljoen Europeanen namen eraan deel, en meer dan 80 procent van hen sprak zich uit voor de afschaffing van de omschakeling tussen winter- en zomertijd. Op de vraag of ze liever hebben dat het altijd winter- of zomertijd blijft, kozen de meesten voor de zomertijd.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft nu gezegd dat "we het resultaat van de bevraging niet naast ons neer kunnen leggen." De Commissie zal nu allicht een voorstel formuleren waarover het Europees Parlement en de lidstaten zich zullen moeten buigen.

Een eventuele afschaffing moet worden goedgekeurd door een meerderheid van het parlement en een meerderheid van de lidstaten, maar het parlement en de lidstaten zijn onderling nog sterk verdeeld. Het is dus nog verre van zeker hoe de toekomst van de zomer- en wintertijd eruit ziet.

Van waar komen zomer- en wintertijd?

De omschakeling tussen zomer- en wintertijd bestaat sinds 1977 en werd destijds ingevoerd om energie te besparen. De zomertijd loopt tussen eind maart en eind oktober. In maart draaien we de klok een uur vooruit, het is dan twee uur later dan Greenwich Mean Time (GMT). In oktober draaien we de klok een uur terug, we zijn dan één uur later dan GMT.

De maatregel staat al langer ter discussie: tegenstanders wijzen op negatieve effecten op de gezondheid, verkeersveiligheid en economie.

Bekijk hieronder de toelichting van Rob Heirbaut in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen