Videospeler inladen...

Fans en muzikale vrienden nemen afscheid van Aretha Franklin

Met een openluchtconcert in haar stad Detroit hebben muzikale collega's en fans eer betuigd aan Aretha Franklin, de "Queen of Soul" die twee weken geleden overleed.

The Four Tops, Dee Dee Bridgewater, Gladys Knight, Angie Stone en vele anderen waren van de partij in een park in Detroit, om Aretha Franklin te eren. Ze zongen haar liedjes, zoals "Freeway of Love", "Say A Little Prayer" en  als slotakkoord "Respect", gebracht door iedereen samen. Ook een gospelkoor trad op.

Kleindochter

Alles samen 40 vooral zwarte artiesten speelden voor 5.000 fans, die een gratis ticket hadden bemachtigd voor het concert in Detroit. "She lifts me up when I'm down," zei een fan over hoe de muziek van Aretha hem ondersteunt in moeilijke tijden.

Drie kleinkinderen van Aretha Franklin, Jordan, Victorie en Gracie, bedankten het publiek voor de steun: "Heel inspirerend om te zien hoeveel harten mijn grootmoeder heeft geraakt," zei Victorie.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Begrafenis met roze Cadillacs

De afgelopen drie dagen lag Aretha Franklin in een open kist opgebaard in Detroit, eerst in het Charles H. Wrightmuseum, gewijd aan de geschiedenis van de zwarten in Amerika, en daarna in een kerk. Het publiek kon Aretha Franklin groeten. Ze droeg daarbij elke dag een jurk in een andere kleur.

Vandaag vindt de begrafenis plaats, enkel voor genodigden. "Het wordt een spirituele afscheidsdienst," belooft de pastoor, maar het showgehalte zal niettemin hoog zijn. Sprekers zijn oud-president Bill Clinton, Jesse Jackson en  Smokey Robinson. Voor de muziek zorgen Stevie Wonder, Ariana Grande, Jennifer Hudson, Faith Hill, Chaka Khan en vele anderen. In de straat van de kerk zal een lange rij roze Cadillacs staan, een knipoog naar Aretha's jarentachtigliedje "Freeway of love".

Aretha Franklin overleed op 16 augustus aan de gevolgen van kanker, op haar 76e. Ze was een boegbeeld van de soul en de zwarte burgerrechtenbeweging.

Videospeler inladen...

Meest gelezen