Videospeler inladen...

100 jaar Rita Hayworth in 5 films: de selectie van FilmWard

De Amerikaanse actrice en danseres Rita Hayworth zou dit jaar 100 geworden zijn. In Cinematek begint dit weekend een cyclus van Hayworth naar aanleiding van die verjaardag. Onze filmreporter Ward Verrijcken licht er 5 films uit.

Terwijl in Venetië het filmaanbod van het najaar wordt voorgesteld op het 75e Filmfestival, begint in Cinematek in Brussel een cyclus van actrice en danseres Rita Hayworth. Die start met "Only angels have wings", een dramatische avonturenfilm uit 1936 over piloten in Zuid-Amerika. Met deze film beleefde Hayworth haar echte grote doorbraak aan de zijde van Cary Grant.

Rita Hayworth wordt geboren in 1918 in Brooklyn New York. Ze was de dochter van Spaanse flamencodansers en dat kwam goed van pas toen ze ook in musicals begon te spelen. In 1941 stond ze prachtig te dansen aan de zijde van Fred Astaire in "You'll never get rich". De ultieme filmdanser Fred Astaire zou later zeggen dat Hayworth zijn favoriete danspartner was. Verrassend aangezien hij 10 keer aan de zijde van Ginger Rogers stond waarmee hij uitgroeide tot het legendarische filmdansduo.

Het hoogtepunt in de carrière van Hayworth is "Gilda" uit 1946. Daarin speelt ze een wondermooie femme fatale met lange haren die ook goed kan zingen. Iedereen kent natuurlijk nog het nummer "Put the blame on mame" waarin ze heel subtiel 1 handschoen uittrekt terwijl ze zingt en danst. Die scène wordt nog altijd gezien als één van de meest erotische ooit.

Misschien wel de beste film van Rita Hayworth is "The lady from Shanghai" uit 1947 van en met Orson Welles met wie ze later ook zal trouwen. Dit is een heel intrigerende film noir die aanvankelijk flopte maar nadien aan reputatie heeft gewonnen. Hij staat nu in de geschiedenisboeken als één van de beste films noirs aller tijden.

Ondanks haar wankele gezondheid blijft Rita Hayworth ook doorwerken in de jaren 50 en 60.  Ze maakt nog interessante en ook wel bevreemdende cinema in het geval van "Road to Salina" uit 1969.

Ze sterft op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van Alzheimer.

Al die Rita Hayworth-klassiekers zijn te ontdekken in Cinematek in Brussel tussen 1 en 24 september. Hieronder kunt u enkele filmfragmenten bekijken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen