AFP or licensors

Gesprekken over handelsakkoord tussen Verenigde Staten en Canada voorlopig mislukt

De gesprekken tussen de Verenigde Staten en Canada over een nieuwe versie van een Noord-Amerikaans handelsakkoord zijn voorlopig mislukt. Volgende week woensdag wordt opnieuw een poging gewaagd, zo liet Robert Lighthizer, de Amerikaanse verantwoordelijke voor handel, vrijdag in een verklaring weten.

Maandag bereikten Washington en Mexico al een akkoord over een Nafta 2.0, waarbij de hand uitgestoken werd naar Canada. Om tot een akkoord te komen, is het voor Trudeau essentieel dat het gaat "om een goed akkoord voor Canada", zo liet de Canadese premier eerder weten.

Aan Canadese zijde worden de onderhandelingen, die deze week startten, gevoerd door buitenlandminister Chrystia Freeland. Zij herhaalde vrijdag de wens van Trudeau voor "een goed akkoord, en niet zomaar eender welk akkoord". Ze gaf te kennen ze de onderhandelingen pas wil afronden bij een "win-winovereenkomst".

Onder meer de quota ter bescherming van de Canadese melkindustrie zijn een heikel punt. Canada treedt protectionistisch op, maar de Amerikaanse president Donald Trump wil geen heffingen op melkproducten, eieren en gevogelte. De VS hebben immers een overschot aan melk en willen betere toegang tot de Canadese markt.

Ongerustheid over uitblijven deal

Zowel in Canada als in de VS uitten politici al hun ongerustheid over het uitblijven van een deal. Trump gaf zelf eerder te kennen dat hij het niet erg zou vinden als er geen overeenkomst zou worden bereikt en dat hij dan de invoerheffingen op Canadese auto's zou verhogen.

Ondertussen maakte het Witte Huis gisteren ook bekend dat de president het Amerikaanse Congres formeel op de hoogte heeft gebracht van het nieuwe handelsakkoord met Mexico. Dat krijgt nu negentig dagen om de overeenkomst te bekijken, voor het wordt ondertekend.

Meest gelezen