Videospeler inladen...

Jambon vindt sluiting snelwegparkings geen goed idee: "We gaan samenzitten met alle betrokken burgemeesters"

Minister voor Veiligheid Jan Jambon (N-VA) vindt het "geen houdbare maatregel" om de snelwegparkings 's nachts te sluiten wanneer transmigranten onveilige situaties creëren. "Waar kunnen de vrachtwagenchauffeurs dan terecht?" Gisteren nam de burgemeester van Jabbeke de drastische beslissing om de parking langs de E40 's nachts te sluiten, na een schietincident met transmigranten dinsdagnacht. Minister Jambon zit volgende week samen met de betrokken burgemeesters om de samenwerking beter te coördineren. 

Gisteren besloot de burgemeester van Jabbeke, Daniël Vanhessche (CV&V), om de snelwegparking langs de E40 's nachts te sluiten. "Het is het enige wat ik nog kan doen", zei de burgemeester na een schietincident met transmigranten afgelopen dinsdagnacht op dezelfde parking.

De zogenoemde "transmigranten" willen geen asiel aanvragen in België en proberen vaak met vrachtwagens door te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Zo belanden ze op de snelwegparkings. Ook de burgemeesters van Landen en Dilbeek willen nu graag de nabije snelwegparkings 's nachts sluiten. 

Geen goed idee, vindt minister van Veiligheid Jambon (N-VA). "Waar kunnen de vrachtwagenchauffeurs dan terecht? Dan gaan ze gewoon in de dorpsstraten parkeren. Dat is geen houdbare maatregel.” 

De volgende dagen breng ik alle betrokken burgemeesters samen op het kabinet

Jan Jambon, federaal minister voor Veiligheid (N-VA)

Maandag en dinsdag zal Jambon samenzitten met de betrokken burgemeesters. “De volgende dagen breng ik alle betrokken burgemeesters samen op het kabinet, met de gouverneur, de procureur en de Vlaamse regering erbij. We zullen uitleggen wat we al doen, en bekijken hoe we de acties kunnen verbeteren.” Ook de kabinetten van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) worden bij het overleg betrokken.

Jambon denkt aan een betere coördinatie tussen de federale en de lokale diensten. “We zitten samen in dezelfde boot, en die moeten we doen varen.”

Afhandelcentrum

Ook over een "centraal afhandelcentrum" kan volgende week worden gesproken. Burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte (SP.A) wil dat er zo'n centraal centrum in Jabbeke komt, nu er mogelijk terug ferry's uit Oostende naar de Britse kustplaats Ramsgate zullen varen. De burgemeester vreest dat zo'n ferrydienst meer transmigranten zou kunnen aantrekken. 

Volgens Vande Lanotte is er al een "principieel akkoord" over een centrum in Jabbeke, en is er zelfs al beslist over de locatie. Jambon is voorzichtiger. "Ik ga daar niet op vooruitlopen", zei hij voor de ministerraad deze ochtend. De burgemeester van Jabbeke laat in De Morgen verstaan dat hij zich met "hand en tand" tegen zo'n centrum zal verzetten. 

Verkiezingskoorts

Tussen de lijnen door laat Jambon verstaan dat de houding van de CD&V in Jabbeke volgens hem kadert in een verkiezingsstrategie. “De zenuwachtigheid neemt toe met de gemeenteraadsverkiezingen in het oog", zei hij daarover.

Gisteren uitte Hendrik Bogaert, kamerlid voor CD&V en gemeenteraadslid in Jabbeke, felle kritiek op de N-VA-ministers die mee bevoegd zijn voor de acties tegen transmigratie. "We gaan niet wachten op de hekkens van meneer Weyts (N-VA), meer politiebeleiding van meneer Jambon (N-VA) en de verdubbeling van de capaciteit in de gesloten centra van meneer Francken (N-VA)", zei Bogaert in "Terzake". Jambon spreekt dan weer van "zenuwachtigheid" in aanloop naar de lokale verkiezingen van 14 oktober. 

Meest gelezen