Journaliste blundert: "Oorzaak neerstorten sportvliegtuig is een kapotte 'flux capaci(ta)tor'"

In 1985 werd Marty McFly in de bioscoopfilm "Back to the future" in een DeLorean-tijdmachine terug gekatapulteerd naar 1955. Dat de DeLorean daartoe in staat was, lag met de hulp van de knotsgekke 'Doc' Emmett Brown aan de 'flux capacitor', het resultaat van een idee dat de wetenschapper kreeg toen hij zich met zijn hoofd tegen de wastafel stootte. Volgens journaliste Kathryn Burcham van tv-zender Boston 25 News was die 'flux capacitor', dat ze dan nog eens verbasterde tot 'flux capacitator', ook de mogelijke oorzaak van een vliegtuigongeval enkele dagen geleden op het vliegveld van Hanson, in de Amerikaanse staat Massachusetts.

In ieder geval ging de journaliste danig de mist in toen ze de oorzaak van de mislukte landing van een sportvliegtuig, waarbij de piloot lichtgewond raakte, tijdens een rechtstreekse interventie legde bij het fictieve onderdeel van de "Back to the future"-tijdmachine. Dat onderdeel zou het misschien kunnen begeven hebben:

Vraag is of Burcham bij het zoeken naar een verklaring voor het neerstorten bewust voor de gek gehouden werd of dat ze de uitleg niet begrepen had, omdat er wellicht over een falen van 'a fluxgate compass' gesproken was, een veel gebruikt onderdeel van stuurautomaten. In het nieuwsbericht op de website van Boston 25 News werd alvast geen melding meer gemaakt van de 'flux capacit(at)or'.

Op sociale media ging de misser natuurlijk niet onopgemerkt voorbij:

Meest gelezen