imago/Jochen Tack

Kernreactoren Doel 1 en 2 blijven twee maanden langer dicht

Doel 1 en Doel 2 worden pas in december weer opgestart in plaats van in oktober, zoals eerder was gepland. Het is een combinatie van factoren die een grondiger nazicht nodig maakt, zegt uitbater Engie Electrabel. De uitbater gaat ervan uit dat het uitstel geen problemen veroorzaakt qua bevoorrading. Hoogspanningsbeheerder Elia zegt de situatie nog te moeten bekijken.

Doel 1 en Doel 2 zijn de oudste kernreactoren van ons land en liggen stil voor een grondig nazicht. Dat is nodig om twee redenen. De reactoren worden klaargemaakt om tien jaar langer in dienst te blijven, tot 2025.

Daarnaast is er in april een lek vastgesteld in het reservekoelsysteem van Doel 1. Dat leidde toen tot het vrijkomen van licht radioactief water. Engie Electrabel heeft dan beslist ook Doel 2 na te kijken op dat punt. Nu blijkt dat ook bij Doel 2 de waterleiding aan het degraderen was en best preventief vervangen wordt.

Complexe werken

Beide factoren, de problemen met het reservekoelsysteem en de complexe werken voor de levensduurverlenging, vergen meer tijd dan eerst gedacht. "Toen we zeiden dat we in oktober weer zouden opstarten, hadden we nog geen volledig zicht op de zaak", zegt een woordvoerster van Engie Electrabel.

Doel 1 zal nu normaal gezien op 10 december weer op het elektriciteitsnet komen, Doel 2 op 31 december. Op dit moment zijn er twee van de zeven Belgische kernreactoren in dienst: Tihange 1 en Doel 3. De andere eenheden liggen stil voor inspectie of onderhoud, vooral in verband met betonproblemen in het niet-nucleaire gedeelte.

Doel 1 en Doel 2 een deel van de winter dicht houden en pas in december heropstarten, vormt volgens Engie Electrabel geen probleem voor de bevoorrading. "We hebben een divers productiepark en zullen alles doen om de bevoorrading te verzekeren", klinkt het bij de uitbater.

Elia: "Dit is nieuwe informatie"

Hoogspanningsbeheerder Elia, die de stabiliteit van het elektriciteitsnet verzekert, kan daar op dit moment niet veel over zeggen. "Deze informatie is nieuw voor ons", zegt Elia, "we moeten dit verder bekijken, ook in overleg met de buurlanden. " Vanaf oktober is er normaal gezien intenser overleg met de netbeheerders van de ons omringende landen, om de situatie voor komende winter in te schatten.

Meest gelezen