Nicolas Maeterlinck

KMI bevestigt: de zomer van 2018 is de warmste sinds 1833

Niet dat het als een verrassing komt, maar toch. De weerkundige zomer van 2018 is volgens het KMI nu ook officieel de warmste sinds het begin van de metingen in 1833. De gemiddelde temperatuur (met maximum- en minumumwaarden) in juni, juli en augustus in Ukkel bedraagt 19,8 graden Celsius, zowat 2 graden boven het normale seizoengemiddelde.

De weerkundige zomer loopt van 1 juni tot en met 31 augustus. Op de allerlaatste dag van die weerkundige zomer komt het KMI met officiële cijfers die bevestigen wat we al langer aanvoelden: de zomer van 2018 is de warmste sinds het begin van de metingen.

De gemiddelde temperatuur (met maximum- en minumumwaarden) in de maanden juni, juli en augustus in Ukkel bedraagt 19,8 graden Celsius, zowat 2 graden boven het normale seizoengemiddelde. Het vorige record dateert uit 2003, met een gemiddelde temperatuur van 19,7 graden, zegt weerman David Dehenauw van het KMI. "Het is wel degelijk de warmste zomer ooit waargenomen in België."

De gemiddelde temperatuur van juni bedroeg 18,1 graden Celsius, die van juli 22 graden Celsius - wat het de op een na warmste maand ooit maakt - en augustus zal uitkomen op 19,5 graden Celsius.

Het KMI telt ook de dagen met neerslag. "Dat waren er 4 in juni, 5 in juli en 11 in augustus, of 20 over de ganse zomer", aldus Dehenauw. Het record van 1835 is niet ver uit de buurt. Toen werden amper 18 regendagen opgetekend.

Nederland: "Warmste zomer in drie ruim eeuwen"

Het Nederlandse weerinstituut KNMI publiceerde eerder vandaag al de volledige zomerbalans en spreekt over de warmste zomer in ruim drie eeuwen.

De gemiddelde temperatuur was 19,0 graden, tegen 17,0 graden normaal. De vorige warmste zomers waren 2003 met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden en 1826 met een gemiddelde zomertemperatuur van ongeveer 18,7 graden.

Er waren twee landelijke hittegolven. In het referentiemeetstation De Bilt werden 76 warme dagen, 37 zomerse dagen en 8 tropische dagen gemeten, tegen normaal 60, 21 en 2.

Meest gelezen